Jan Jůn: Britská kampaň je u konce - referendum o EU už zítra

22. červen 2016

Úterní "Velká debata" v obří hale vedle londýnského stadionu ve Wembley, dvojí televizní vystoupení premiéra Camerona v úterý a ve středu ráno po Borisi Johnsonovi a výzva třinácti stovek šéfů podniků za setrvání v Evropské unii poznamenaly konec britské předreferendové kampaně.

Nutno dodat, že značný význam měla v těchto souvislostech i středeční dojemná odpolední vzpomínka na zavražděnou Jo Coxovou v den jejích nedožitých 42. narozenin na řadě míst v Británii i jinde, poté, co v pondělí podobně učinil i zvlášť svolaný parlament.

Bílé yorkshirské růže i slova manžela zavražděné připomněly, že zemřela rukou duševně nemocného zastánce neofašistických a xenofóbních tendencí extrémistů, nenávidějících evropskou spolupráci.

V úterní večerní debatě zorganizované BBC ve Wembley za účasti šesti tisíc diváků vystoupil na straně brexitu bývalý londýnský primátor Boris Johnson, labouristická poslankyně Gisela Stuartová a náměstkyně ministra energetiky Andrea Leadsomová.

Za stoupence setrvání v unii jim i otázkám čelili nový londýnský primátor Sadiq Khan, generální tajemnice centrály odborových svazů Frances O'Grady a předsedkyně skotských konzervativců Ruth Davidson a bylo to ostré klání.

Přestává unie fungovat?

Zvlášť úspěšně bodoval nový londýnský primátor a vůdkyně konzervativních Skotů, oba apelující na voliče nutností spolupráce v Evropě a poukazováním na "nepravdy" brexitářů. Bývalý primátor byl částečně zatlačen do defenzívy, odpovídal na otázky otázkami a populistickými apely a v závěru vyhlásil, že "je třeba převzít kontrolu nad osudy země" a že den referenda bude pro Británii "Dnem nezávislosti".

Význam měla středeční dojemná odpolední vzpomínka na zavražděnou Jo Coxovou v den jejích nedožitých 42. narozenin

Argumenty kampaně pokračovaly dál i během středy a premiér Cameron označil brexit za nemožný pokus o "výskok z letadla a následnou snahu o vstup zpět do pilotní kabiny" a dodal, že proces reforem unie bude v pátek pokračovat. Bývalý premiér Major nazval brexitáře "hrobaři britské prosperity", s tím, že odchod by neřešil početné pohyby populace ve světě a zanechal by zlomenou Británii se sníženým významem a vlivem.

To vše následovalo po varováních či apelech na voliče o nutnosti setrvání v unii od guvernéra Bank of England Carneyho a finančníka Sorose až po fotbalistu Davida Beckhama s výrokem "v Evropě nemůžete hrát, pokud nejste na hřišti" a výzvami expředsedkyně konzervativců baronky Warsiové a bývalého náčelníka hlavního štábu lorda Bramalla, který tvrdil, že z oslabení unie po brexitu by se radovala Moskva.

Brexitáři ovšem tvrdí, že "zahnívající unie s desetitisícovkami nevolených byrokratů s vyššími platy než britský premiér" přestává fungovat.

Experti však souhlasí jen s výhradami a dodávají, že pokud brexit nenastane - a hlavně prý díky mladým voličům je to nyní poněkud pravděpodobnější - Británie bude muset spolu se Skandinávií tlačit unii k decentralizačním reformám a to asi zní veřejnosti věrohodně nejen v Británii.

autor: jj
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.