Jan Jůn: Britové spokojeni s růstem ekonomiky i s EU

16. květen 2014

Britský premiér David Cameron – který právě dlí na dvoudenní návštěvě ve Skotsku před blížícím se referendem o jeho odtržení od Británie – má hned několik důvodů ke spokojenosti. Zatímco Amerika hlásí zpomalení růstu průmyslové výroby a eurozóna se belhá kupředu růstem hospodářství o pouhé dvě desetiny procenta, britská centrální banka Bank of England potvrdila odhad letošního růstu na 3,4 procenta.

Zároveň klesla nezaměstnanost na 6,8 procenta největším čtvrtletním poklesem za 40 let, tedy o 283.000 osob a počet zaměstnaných tak dosáhl historického rekordu téměř 30ti a půl milionu. Cameron ovšem není zjevně sám, kdo se raduje, neboť nejnovější průzkum veřejného mínění společností Ipsos/Mori ukazuje, že pocit spokojenosti Britů s hospodářským vývojem dosáhl rekordu za posledních 36 let a 53 procent z nich očekává ještě další zlepšení během roku.

Vše však ještě není tak růžové, jak by se zdálo, neboť většina nově zaměstnaných v prvním čtvrtletí začala pracovat pro sebe jako živnostníci. Bank of England také zároveň s obavami sleduje přílišný růst cen nemovitostí, hnaný nákupy zahraničních investorů v Londýně a tvrdí, že hypotéky udělované bankami jsou neúměrně vysoké tomu, jaké splátky si občané budou moci dovolit platit, až úrokové míry začnou růst z nynějších nenormálně nízkých a bublina růstu cen splaskne. Pracné splácení rostoucích úroků pak zjevně omezí výdaje rodin i konjunkturu.

Čtěte také

Premiér Cameron se však určitě raduje i z výsledků svého přesvědčování spoluobčanů v posledním roce co do členství Británie v Evropské unii. Jak známo, premiér s podporou téměř tří čtvrtin členů svazu podnikatelů tvrdí, že členství země v unii je – i přes byrokracii a přílišnou koncentraci rozhodování v Bruselu – stále výhodné a že do slíbeného referenda o setrvání či odchodu z unie se mu mnohé podaří zreformovat a vrátit řadu rozhodování na národní úroveň.

Jak právě ukázal jiný průzkum Ipsos MORI, Cameronovi se zjevně daří Brity o výhodnosti setrvání v unii přesvědčovat, neboť 54 procent z nich by nyní v referendu hlasovalo za setrvání a jen 37 procent by bylo proti. To je zjevný posun proti listopadu 2012, kdy setrvat v unii chtělo jen 44 procent a odejít až 48 procent.

Cameron, jak už řečeno, právě nyní podobně přesvěduje Skoty, aby oni v záříjovém referendu hlasovali za setrvání v Británii, neboť je to pro ně výhodnější, než sami bojovat o pozice v globalizovaném světě a slíbil jim už za to další autonomii. Za zmínku stojí i obavy Institutu ozbrojených služeb, který varoval, že Skotsko by se po odtržení stalo bez nynější ochrany zpravodajských služeb předmostím globálního terorismu proti Británii, což je jen dalším argumentem proti odtržení.

Skotsko

Nakonec ještě pocta pro nás Čechy, i když britská média události nevěnovala tolik pozornosti, jak bychom si přáli. Ano, jde o středeční předání prestižní mezinárodní Templetonovy ceny Monsignoru profesoru Tomáši Halíkovi.

Slavnostní ceremonie s hudebními a pěveckými vystoupeními v anglikánském kostele sv. Martina v polích na Trafalgarském náměstí v Londýně se zúčastnilo několik stovek britských i našich hostí, včetně ministra kultury Hermana, velvyslance Žantovského, kardinálů Duky a Vlka i řady britských osobností. Halík se tak přiřadil k Matce Tereze, Solženicynovi či dalajlámovi, což je pro nás Čechy velkou poctou.

autor: jj
Spustit audio