Jan Jůn: Britové pod tlakem na několika frontách

20. únor 2014

Británie je v posledních dnech pod tlakem hned z několika stran a z několika velmi různých důvodů. Nejdříve se znovu vynořily obavy z terorismu, když armádní náborové kanceláře v sedmi městech, včetně Oxfordu, Brightonu či Canterbury, obdržely poštou objemné obálky, v jakých se posílají knihy a v nich byla výbušnina. Naštěstí nedošlo k výbuchům a v pondělí se v telefonátu deníku The Irish News v Belfastu přihlásila známým tajným kódem Irská republikánská armáda.

Podivné bylo, jak pro deník The Times prohlásil ředitel Královského institutu spojených ozbrojených sil Michael Clarke, že IRA neexistuje už od roku 1969, kdy se rozdělila na známé „Provos“, „Oficiální IRA“ a další odnože, a tak není jasné, zda tedy stará IRA ožila coby jedna organizace, nebo si na ní někdo hraje.

Zpravodajské služby tedy mají práci navíc a to právě v době, kdy rostou obavy, že britští islamisté, kteří se vracejí ze Sýrie, z bojů proti režimu prezidenta Assada, budou nyní schopni začít teroristické aktivity v Británii. Prý jich do Sýrie odjelo přes Turecko několik stovek a podezřelí jsou při návratu důkladně vyslýcháni, zejména poté, co minulý týden při sebevražedném útoku na syrské vězení zahynul jeden Brit z města poblíž letiště Gatwick, který byl už předtím v Británii ve styku s islamistickými extrémisty. Zpravodajské služby by tedy rády věděly kolik extrémistů či naivních muslimských mladíků, zradikalizovaných odnoženmi al-Kajdy v Sýrii, se vrátí a založí britské teroristické skupiny.

O další tlak na Brity se postarala viceprezidentka Evropské komise Viviane Redingová během přednášky na univerzitě v Cambridge. Prohlásila, že Britové „by měli zanechat diskusí o referendu a vyjednání výjimek z unijních zákonů, neb to odvádí pozornost od skutečných reforem“. Dodala, že pro Brity je unie „hospodářským zlatým dolem“, ke kterému by po vystoupení z ní neměli přístup, podobně jako by Skotové měli uvážit, že se po odtržení od Británie nemusejí do unie hned tak dostat, neb to bude velmi těžké a možná nemožné -- což ve stejný den pro BBC zdůraznil šéf Redingové, předseda komise José Manuel Barroso. Známá federalistka ovšem nazvala unii budoucími Spojenými státy evropskými, což většině Britů nesedí. Stejně tak je rozhněval útok na jejich „královnu na podpoře“ v americkém levicově-liberálním deníku New York Times z pera Kenana Malika, donedávna autora revue Living Marxism. Podle odezvy Malik zjevně neví, že královna dostává z výtěžku svých statků jen 15 procent a je tak zdaněna až až, tedy 85ti procenty. Pak se Britům divte, že se cítí pod tlakem.

autor: jj
Spustit audio