Jan Jůn: Britové, Evropa a covid aneb bližší košile nežli kabát...

4. duben 2021

První rozvolňovací krok z britského lockdownu neboli stavu nouze je zatím po týdnu úspěšný. Dokonce i přes nezvykle teplé dny, lákající na výlety, nedávají ani mladší ročníky záminky k policejním zásahům.

Nabízí se ale otázka, jestli uvolňování není příliš rychlé. Alespoň jednou dávkou už bylo očkováno přes 45 procent Britů – zhruba 31 milionů první a 4 milióny druhou – a imunita obyvatelstva je značná, ale nejde na to spoléhat. Mladé, aktivní ročníky očkování teprve čeká a „na kontinentě“ (v Evropě) covid dál řádí.

Čtěte také

Stále je proto povinné nošení roušek a dodržování odstupů, zejména během velikonočního volna, a očekává se dočasný nárůst nákazy po svátcích. Britové se totiž nyní mohou začít setkávat venku, v parcích nebo soukromých zahradách, i když pouze dvě rodiny nebo maximálně šest různých jedinců.

Zároveň byl zrušen zákaz pohybu do pěti mil od bydliště, a je tedy možné v rozumné míře cestovat, třeba k moři, nebo provozovat venkovní sporty jako golf, tenis a basketbal. Další a podstatnější uvolnění, závislé na ústupu nákazy, a to včetně kýženého otevření zahrádek hostinců a holičství, má přijít 12. dubna.

Výzva ke spolupráci

Čtěte také

Premiér Boris Johnson, který brzdí rozvolňování a veřejně se zařekl, že další lockdown nebude, se mezitím připojil k výzvě 24 světových státníků zemím světa, aby podepsaly dohodu, jak společně bojovat proti budoucím pandemiím. Výzva nabádá k solidaritě a ke „skoncováním s nacionalismem a izolacionismem“.

Jak poznamenávají někteří britští poslanci, po napětí ohledně dodávek vakcín v Evropě, vyvolaném britským úspěchem očkování a neschopností vedení Evropské unie zajistit členským zemím potřebná množství, je mezinárodní spolupráce nutností.

Nutností proto, že vlna populistického nacionalismu, v Británii vyvolaná absencí slibovaného pobrexitového ráje a živená každodenními útoky bulvárních deníků (třeba Daily Express) na Evropskou unii, nikam nevede. Ostatně v Unii také dosud neopadla protibritská vlna, podobně živená bulvárními médii obviňujícími Brity z vakcínového nacionalismu.

Obvinění totiž ignorují skutečnost, že Britové si vakcíny objednali včas (a Johnson nyní zajistil výrobu 60 miliónů dávek vakcíny Novavax v Anglii) a že covidovou nevraživost ostatně projevují i členské země Unie navzájem. Celá Evropa se zjevně chová podle starého hesla: „Bližší košile nežli kabát.“ Soused, nesoused – jako dosud vždy během pohrom a jaksi ani není divu.

A nejde jen o vakcíny. Britové zavřeli hranice v obavách z přenosu nákazy, ale stejně tak učinily i země Schengenu vůči sobě navzájem. Podle řady Britů covid tak jen potvrdil, že další federalizaci je odzvoněno a že mělo zůstat při Evropě konfederační a předmaastrichtské a byli by z ní možná neodešli.

Jan Jůn

Pokud ale britské postupné rozvolňování stavu nouze uspěje, budou z poznatků jistě čerpat i jiné evropské země,ještě covid nezvládající, včetně Česka. A mohla by se pak začít naplňovat ona výzva 24 státníků k větší spolupráci. Pandemie přece ještě nekončí!

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.