Jan Jůn: Británie – vzpoura vládních poslanců během cesty premiéra do Indie přiblížila jeho odchod

24. duben 2022

Britský premiér Boris Johnson trávil závěr uplynulého týdne v Indii a určitě si zařadí do fotoalba poněkud komické snímky svého pózování v turbanu, bez ohledu na to, co se mezitím dělo v londýnské parlamentní sněmovně.

Ono pózování svědčilo zjevně o tom, že svého indického hostitele, premiéra Narendru Modiho, ani příliš nepřesvědčoval, aby ve světle ruského vpádu na Ukrajinu ochladil tradičně až příliš přátelské styky Indie s Moskvou, včetně importu ruské ropy a zbraní. Johnsonovi šlo totiž o pokus uzavřít vlastní obchodní dohody, kterých má jaksi Británie po brexitu stále nedostatek.

Čtěte také

Vějičkou měl být příslib nejnovějších britských zbraňových systémů, velmi účinných na Ukrajině – i přes možné pašování do Ruska –, a slib otevření Británie vzdělanějším indickým gastarbeitrům, kteří by nahradili výpadek potřebných pracovníků po odchodu z Evropské unie.

Přivítal by je milion a půl indických krajanů v Británii usídlených, od podnikatelů, lékařů a vědců až po řadu poslanců a ministrů britské vlády, včetně ministra financí Rishiho Sunaka. Johnson prohlásil, že by dohodu chtěl uzavřít do svátku světel Diwali v říjnu.

Mezitím doma

Pokud je ovšem pozice politika nejistá, není radno vyjíždět do zahraničí. Zatímco totiž Johnson dlel v Indii, strhla se v britské sněmovně mela – jejím výsledkem je další ohrožení jeho pozice vůdce strany a premiéra. Labouristická opozice totiž navrhla, aby byl Johnson vyšetřován sněmovním výborem pro poslanecká privilegia za lhaní parlamentu ohledně večírků v premiérském sídle během covidového lockdownu.

Čtěte také

Konzervativní strana nejdříve nařídila povinné hlasování proti návrhu labouristů – to měli zajistit straničtí naháněči hlasů. Ti ovšem narazili na nebývalý odpor vlastních poslanců, zjevně na pozadí pokuty za účast na jednom večírku, a možných několika dalších a museli od plánu ustoupit.

Ve čtvrtek pak v debatě vystupoval jeden vládní poslanec za druhým, včetně vlivného vůdce brexitářů Steva Bakera, a prohlašovali, že Johnson musí odejít. Návrh na vyšetřování premiéra byl schválen a zmíněný výbor si vyžádá svědectví i fotografie od policie, i když vše potrvá.

A co volby

Výsledek neovlivní místní volby 5. května, ve kterých i tak experti očekávají debakl konzervativců – a to by byl Johnsonův konec po následném vyjádření nedůvěry strany. Řada konzervativních poslanců totiž také během čtvrteční debaty oznámila, ze posílají dopis stranickému Výboru 1922 s oním vyjádřením nedůvěry.

To už tu sice bylo a jen nutnost semknout se během ruské invaze na Ukrajinu Johnsona zachránila. Pomohl mu také jeho nový návrh, aby Polsko poslalo své tanky T-72 Ukrajině a dostalo za to tanky britské, i znovuotevření britského velvyslanectví v Kyjevě.

Jan Jůn

Johnsonovo odvolání stranou by ovšem mohlo předstihnout parlamentní vyšetřování. Navíc v pátek policie začala zveřejňovat seznam pokutovaných z dalších večírků. Pokud bude na seznamu opět i premiér, je i podle dosud váhajících poslanců jeho osud zpečetěn. Bez ohledu na příslib budoucích výsledků cesty do Indie…

Autor je komentátor Českého rozhlasu

autor: Jan Jůn
Spustit audio

Související