Jan Jůn: Brexitáři prý hrozí premiérce sesazením za souhlas s celní unií

24. duben 2018

Nebylo žádným překvapením, že britské deníky byly v úterní ráno plné zpravodajství a fotografií nového prince z Cambridge - takto pátého v pořadí na trůn - a jeho rodičů při pondělním odchodu z porodnice.

Ta radost, vyjádřená i salvami děl v úterý odpoledne, poněkud překryla pondělní poplašné zprávy o „průsaku údajných příprav brexitářů na sesazení premiérky Mayové.

Rok od referenda o brexitu: Unie se stává spolupracujícím partnerem a méně blokuje, hodnotí analytik Kovář

brexit

Přesně před rokem Velká Británie formálně oznámila záměr vystoupit z Evropské unie. Odstartovalo tak dvouleté vyjednávání o podmínkách brexitu. Od té doby Velká Británie stále formuje, za jakých podmínek Evropskou unii opustí a v jakém režimu bude fungovat další spojenectví. „ V posledních týdnech se zatažené nebe trošičku začalo protrhávat, velmi se snížilo riziko chaotického brexitu,” říká komentátor Jiří Hošek ve vysílání Českého rozhlasu Plus.

Vyjednávání s Evropskou unií prý sice nyní opět pokračuje i přes páteční varování jejího vyjednávače Barniéra, že klíčový problém hranice na irském ostrově se nehýbe z místa, ale brexitáři se prý obávají „zrady“ premiérky.

Pokud bude Mayová i nadále souhlasit s členstvím Británie v nějaké formě celní unie (třeba kvůli oné jinak neřešitelné irské hranici), pokusí se prý o její sesazení. Ona sice setrvání v nynější celní unii nepodporuje (i kvůli taktice vyjednávání), ale nevylučuje jakousi velmi podobnou dohodu, což zaryté brexitáře stále více rozčiluje.

Adam Černý: Z jednání o brexitu se pozvolna stává latinskoamerická telenovela

Adam Černý

Když se britská premiérka vypravila do Číny, jistě měla v hlavě představu předvést, jak Spojené království může rozvíjet své podnikatelské příležitosti i po chystaném odchodu země z Evropské unie. Přísliby několikamiliardových obchodů této představě odpovídaly, ale tyto zprávy byly k premiérčině mrzutosti přehlušeny nepříjemnostmi spojenými s jednáním o brexitu samotném.

Po pěti porážkách vlády, ve sněmovně lordů minulý týden a v pondělí večer, bude ve čtvrtek hlasovat o stejných návrzích proevropských poslanců o nutnosti setrvat v nějaké formě celní unie i dolní sněmovna. Je pravděpodobné, že i tentokrát vláda prohraje, Mayová se přikloní k návrhům a brexitáři jí prý vyhlásí válku.

Nejrůznější „průsaky“ totiž zdůrazňují, že Mayová, která hlasovala v referendu pro setrvání v unii, prý razí nyní brexitářskou politiku pouze pod tlakem brexitářů ve vládě. Pokud by se jim sněmovna postavila, premiérka by pak údajně mohla příjmout její rozhodnutí.

Nejlepší hospodářské podmínky jsou v EU

Jestliže by se tak ale stalo, trojice brexitářských ministrů Boris Johnson, Liam Fox a David Davis, pro které je jakákoliv celní unie nepřijatelná, hrozí údajně rezignací. Brexitáři mimo vládu by pak podle deníku The Times měli volné ruce navrhnout vlivnému stranickému konzervativnímu „Výboru 1922“ sesazení Mayové a pokud jejich počet dosáhne 48, bude se o důvěře premiérce ve straně muset hlasovat.

Neví se však, zda bude Mayová dost silná na to, aby se konečně brexitářům postavila, i když by jí asi nic jiného nezbývalo. Čtvrteční hlasování sněmovny sice nebude závazné, ale za měsíc bude konečně nutné situaci dovést legislativně k závaznému stanovisku. Jestli červnový summit Evropské unie shledá, že vyjednávání uvízla na mrtvém bodě, posílí to dál prounijní síly ve sněmovně.

Bývalá konzervativní ministryně školství Nicky Morganová mezitím o víkendu varovala brexitáře, aby přestali s hysterií a dodala, že většina členů konzervativní strany zcela jistě nepodpoří jejich boj za změnu vůdce strany.

Jan Jůn

Do diskusí zasáhl nejnověji japonský velvyslanec v Británii Kodži Tsuruoka. Prohlásil totiž pro deník The Observer - zjevně ke zděšení probrexitových voličů referenda na severovýchodě země, kde jim japonské automobilky dávají práci - že Britové nenajdou lepší hospodářské podmínky než v jednotném trhu unie. Dodal, že Nissan a Toyota, které v Británii našly předmostí do Evropy, by po jeho ohrožení brexitem musely hledat sídlo jinde.

Ano, rozhodující argumenty proti brexitu jsou i nadále ekonomické i politické a budou se jimi v oněch klíčových rozhodováních řídit i poslanci parlamentu. Počkejme si tedy - bude to ještě zajímavé!

autor: jj
Spustit audio

Související