Jan Januš: Zeman, Šimáčková, nebo někdo třetí? Šance kandidátů na evropského soudce jsou teď vyrovnané

9. říjen 2020

Víte, kdo je v současnosti českým soudcem Evropského soudu pro lidská práva? Předpokládám, že ne.

Když vám řeknu, že je to Aleš Pejchal, někdejší místopředseda České advokátní komory a také dřívější poradce Václava Klause, tak vám asi také moc nepomůžu.

Čtěte také

Pejchal ani jeho práce u Evropského soudu pro lidská práva česká média totiž moc nezajímala, i když o zmíněném justičním tělese slýcháme ve zpravodajství poměrně často. Jde totiž o onen pověstný Štrasburk, který může zvrátit i některá finální rozhodnutí českých soudů. Dodejme, že tento soud nemá nic společného s Evropskou unií, jak by se snad mohlo zdát, ale patří k orgánům ještě širším, vychází z organizace nazvané Rada Evropy. 

Teď se ale může český soudce Evropského soudu pro lidská práva dostat na titulní stránky novin i do hlavních zpráv televizních relací. Pejchal totiž ve funkci brzy skončí a hledá se jeho nástupce. A do výběrového řízení, které je dosti složité a zdlouhavé, probíhá na české i na mezinárodní úrovni a začíná na ministerstvu spravedlnosti, se přihlásili skutečně hvězdní kandidáti.

Přeobsadit místo nejvyššího státního zástupce?

Jako první o své kandidatuře promluvila do médií soudkyně Ústavního soudu Kateřina Šimáčková. Ta byla ještě před pár lety přirovnávaná k nyní už legendární soudkyni Elišce Wagnerové, ale svými judikáty velmi rychle opustila její stín. V poslední době se stala všeobecněji známou, třeba díky velkým rozhovorům v ženských časopisech, v nichž promluvila o svém velkém tématu: genderově nespravedlivém a nevyváženém právu. 

Čtěte také

Už několik let se o Šimáčkové v kuloárech říkalo, že si právě svými ústavními nálezy a disenty hlasitě říká o místo u Evropského soudu pro lidská práva.

Teď se objevil na toto místo ještě další velmi silný kandidát, o jehož touze po návratu do mezinárodních institucí se už také nějakou dobu spekulovalo. Není jím nikdo jiný než nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman s velmi významnými zkušenostmi z Eurojustu a obecněji mezinárodního justičního prostředí.

Zcela správně svou kandidaturu oznámil prostřednictvím webu Nejvyššího státního zastupitelství a ponechme nyní stranou všechny politické souvislosti, které tento jeho krok znamená a možná ještě vyvolá. Právě díky jeho zájmu o funkci u Evropského soudu pro lidská práva bude jeho obsazování – minimálně do doby, než by Zeman z tendru případně vypadl – probíhat doslova v přímém přenosu a vzhledem k tomu, o jak významné a reprezentativní místo jde, to tak má být.

Čtěte také

Zeman ale nikdy vypadnout nemusí, může uspět, na funkci je stejně jako Šimáčková výborně odborně vybaven a připraven. Do karet mu samozřejmě může hrát rovněž to, že se české vládě může hodit při této příležitosti zároveň přeobsadit místo nejvyššího státního zástupce. Ale jak už zaznělo, politické souvislosti teď nechme stranou.

Podle webu Česká justice se do výběrového řízení přihlásili rovněž další významní právníci. Server jmenuje Tomáše Langáška, soudce Nejvyššího správního soudu, dřívějšího generálního sekretáře Ústavního soudu a asistenta jeho předsedy Pavla Rychetského, a také Jiřího Kmece z advokátní kanceláře Havel & Partners. Ani oni nejsou bez šance, ostatně i před lety zvítězil Pejchal nad odborně výraznějšími kandidáty. Justiční politika se každopádně rozebíhá na plné obrátky. 

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio