Jan Januš: Zeman si dává načas se jmenováním šéfa Vrchního soudu v Praze, udělat to ale musí

19. listopad 2019

Je tomu už skoro dva měsíce, co šéf Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl vyhrál výběrové řízení na místo předsedy Vrchního soudu v Praze.

To na začátku ledna, tedy zhruba za šest týdnů, uvolní Jaroslav Bureš, kterému vyprší mandát. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová a s ní i celá vláda tak už navrhly prezidentovi Miloši Zemanovi Dörflovo jmenování. Není totiž moc na co čekat.

Čtěte také

Prezident si ale dává načas. Některá média tak spekulují, jestli Zeman Dörfla vůbec jmenuje. Slýcháme totiž rovněž hlasy, podle kterých by Hrad na pozici šéfa Vrchního soudu v Praze uvítal spíše Dörflova protikandidáta z výběrového řízení a současného místopředsedu tohoto soudu Jana Sváčka. Toho ostatně už jednou vyslal Miloš Zeman do neúspěšného boje o křeslo ústavního soudce.

Na tomto scénáři jistě může něco být. Je ale také pravda, že mnozí pozorovatelé justičního dění tvrdí, že Zeman Dörfla jmenuje, jen to časově nepatří úplně k jeho prioritám. To je škoda, nový předseda Vrchního soudu v Praze se totiž musí na svůj nástup připravit a stejně tak se musí Vrchní soud v Praze, respektive jeho soudci a další personál, připravit na nového šéfa.

Navíc, pokud má být novým předsedou pražského vrchního soudu Luboš Dörfl, který teď vede Krajský soud v Ústí nad Labem, bude muset severočeské justici začít šéfovat někdo nový. Když se Dörfl stane na začátku příštího roku předsedou v Praze, patrně ho v Ústí nad Labem zastoupí na nějakou dobu jeden z jeho místopředsedů.

Stálé prázdné 15. křeslo

Čtěte také

Pokud by ale Hrad v tomto postupoval logicky, mohli si už zájemci o místo předsedy jednoho z krajských soudů minimálně dávat dohromady životopisy a rozmýšlet si pro účely výběrového řízení své koncepce.

Jak jsem už naznačoval, současná situace nemusí vůbec znamenat to, že Miloš Zeman Luboše Dörfla novým předsedou Vrchního soudu v Praze opravdu nejmenuje. Načas si dával i v několika jiných justičních případech. Například loni, když se několik měsíců spekulovalo o tom, kdo nahradí Josefa Baxu v čele Nejvyššího správního soudu. Nakonec to byl poměrně standardně dřívější místopředseda tohoto soudu Michal Mazanec.

Pak jsme zase nějakou dobu čekali na nového místopředsedu nebo místopředsedkyni Nejvyššího správního soudu, kterou teď je, opět zcela standardně, Barbara Pořízková. Zeman svého času prodlužoval třeba i potvrzení informace, že na nového ústavního soudce navrhne Jaromíra Jirsu, který přitom už tento fakt zveřejnil.

Čtěte také

Můžeme se na to ale dívat i opačně. Pokud jde o Ústavní soud, Zeman bohužel zrovna nechvátá ani v současnosti. S největší pravděpodobností tak dojde k tomu, že stálé prázdné 15. křeslo u tohoto tělesa bude neobsazené, a to jen kvůli rozmaru prezidenta, déle než rok. A ano, třeba prvního vybraného kandidáta na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem Zeman vůbec nejmenoval, což otevřelo dveře do úřadu právě Dörflovi.

Luboš Dörfl je nadějný soudní funkcionář, který má za sebou nezpochybnitelné výsledky. Pokud by teď prezident Miloš Zeman zastavil bezdůvodně jeho postup, ublížil by nejen jemu, ale i české justici a hlavně by znovu snížil její důvěryhodnost. Doufejme tedy, že si prezident opravdu dává jen načas a Dörfla do pozice předsedy Vrchního soudu v Praze co nevidět jmenuje.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.