Jan Januš: Babiš a Benešová by měli Čechům zařídit rozvody u notářů

23. květen 2019
Marie Benešová, Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš uložil nové ministryni spravedlnosti Marii Benešové jako jednu ze zásadních věcí, které by měla řešit, rozvody.

V čase, kdy se ve velkých městech České republiky demonstruje za nezávislost soudů a státních zastupitelství, to vypadá jako naprostá marginálie.

Jak zvládnout rozvodové konflikty. Může mediace předejít traumatům z vleklých rozvodových bojů?

03525316.jpeg

Ačkoliv je rozvod primárně vnímán jako rozchod dvou partnerů, v důsledku jde o situaci, která může nejen rozbít celý rodinný systém, ale způsobit také velká traumata partnerům i jejich dětem. Není neobvyklé, že se tyto děti po letech objevují v terapii a dopady rozvodu rodičů řeší.

Ve skutečnosti tomu tak samozřejmě není. Podle údajů Českého statického úřadu se stále rozpadne téměř každé druhé manželství. Zákonná úprava rozvodů je tak jedním z právních témat, které se podobně jako třeba úprava daní, nakupování nebo dědění, dotkne největší části populace. Právě na rozdíl od trestního nebo ústavního práva.

Není tak klišé, když někteří zkušení právníci říkají, že pro běžný život lidí je daleko důležitější občanský zákoník než třeba ústava.

Pokud jde o úpravu rozvodů, mohlo by v České republice brzy dojít k opravdu revoluční změně. Ministerstvo spravedlnosti totiž zvažuje, zda nerozšířit pravomoci notářům a neumožnit manželům, kteří už spolu nechtějí žít, aby svou situaci začali minimálně v prvním kroku řešit právě u těchto právníků.

Začlenit notáře do řešení rodinných problémů

Notáři to samozřejmě kvitují, znamenalo by to pro ně další práci a tím pádem i další příjem. Umožnit takovýto krok je rozumné hned z několika důvodů.

Pražský advokát nabízí o Valentýna rozvod zdarma. Neobvyklé nabídky využilo už deset párů

Rozvod (ilustrační foto)

Svátek zamilovaných jako příležitost zdarma se rozvést s „nevhodným“ partnerem. Letos už popáté to párům nabízí pražský advokát Filip Macháček.

Některé z nich popsal v nedávném rozhovoru pro INFO.CZ prezident Notářské komory Radim Neubauer. „Když se nad tím zamyslíme, manželství je smlouva a není důvod, proč bychom si měli myslet, že bude fungovat, když ztížíme možnost jejího zrušení,“ uvedl šéf notářů.

Odkázal rovněž na průzkumy, podle nichž by Češi tento krok uvítali, nerozumí totiž podle něj tomu, proč se mají soudit, když mezi sebou fakticky nemají žádný právní spor a na všech věcech jsou schopni se dohodnout.

Přidejme ale i další důvody. Většina lidí s právníky nepřichází moc do styku. Notáře tak mají zažitého jen jako někoho, kdo vypořádává dědictví a možná dohlíží na různá losování v televizi a soudce jako toho, který vynáší ortely.

Pokud by ale měli navštívit na jedné straně právě soud a na druhé notářství, další rozdíly by si uvědomili okamžitě. U notáře to totiž většinou bývá příjemnější a ne tolik oficiální. Patrně je tam i větší prostor na právní poradenství a rozbor celé situace. Což by přece mělo být to hlavní, o co nám jde.

Rozvod není svobodná volba. Podle psychologa je třeba mluvit o pocitech

Dva na Dvojce: Jiří Holoubek a Šárka Volemanová

Lidi přivádí do krize nezvládnuté a nezahojené emoce, uvádí psycholog Pavel Rataj. Každý den se setkává s párem, který prochází nějakou krizí.

Proti zamýšleným změnám už se ale někteří lidé také postavili. Odmítavé stanovisko vydala Unie rodinných advokátů, vedená bývalou ministryní spravedlnosti Danielou Kovářovou. Rodinní advokáti vypočetli množství důvodů, proč by takovýto krok nebyl správný.

Dnešní podoba dohodnutých rozvodů je podle nich plně vyhovující. „V praxi nezpůsobuje výkladové ani technické problémy, dohodnuté rozvody probíhají před soudy nekomplikovaně a bez zpoždění a soudy zatěžují minimálně, proto není žádných důvodů dnešní praxi měnit,“ tvrdí Unie rodinných advokátů.

Teď jde o to, jak celá věc dopadne v legislativní rovině. Mnohokrát už jsme totiž v českých zákonech zažili situaci, kdy se dobrá myšlenka zcela zabila svým technickým provedením.

Jisté je, že pokud k určitému zjednodušení rozvodů dojde, musí nová pravidla obsahovat pojistky, které zabrání jejich zneužití nebo třeba špatnému pochopení. Začlenit ale právě notáře více do řešení rodinných problémů, je už vzhledem k dlouhodobé vážnosti jejich profese cesta správným směrem.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz

autor: Jan Januš
Spustit audio