Jan Januš: ANO se posunulo doleva a nemá lidi, dokazuje ministerstvo spravedlnosti

27. červen 2019

Ohlédneme-li se za posledním rokem na ministerstvu spravedlnosti, dojdeme ke třem jasným závěrům.

Dobře ilustrují nejen atmosféru, v níž se připravují návrhy nových zákonů, ale i obecně politiku hnutí ANO. Ta se už nějakou dobu potýká s personální krizí a viditelně se kloní spíše doleva než doprava. Její reprezentanti pak navíc nejsou dostatečně důrazní a silní na to, aby dotahovali do konce všechny plány, které oznámí.

„Demise ministra spravedlnosti nebyla dobrovolná,“ tvrdí poslanec Marek Benda

Demonstrace na pražském Staroměstském náměstí proti premiérovi a nové ministryni spravedlnosti

Zítra se na Václavském náměstí v Praze a na dalších místech v zemi opět sejdou tisíce lidí demonstrujících za nezávislost justice. Je tato nezávislost ohrožena, a pokud ano, je příčinou pouze nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová? Mohou demonstranti dosáhnout jejího odvolání, když se za ni staví premiér Andrej Babiš i prezident Miloš Zeman?

Za první rok existence druhé vlády premiéra Andreje Babiše se tak v resortu spravedlnosti vystřídali celkem tři ministři. Právě v červnu roku 2018 totiž úřad opustil po více než třech letech Robert Pelikán, který v čele ministerstva spravedlnosti strávil nadprůměrně dlouhou dobu. Ani on ale,  stejně jako jeho nástupci, žádných dlouhodobých a opravdu výrazných úspěchů nedosáhl.

Na jeho místo nejprve na pár dní nastoupila do té doby prakticky neznámá poslankyně Taťána Malá. Pozornost okamžitě vyvolal její dřívější výrok pro Info.cz, že by se Babišovo trestní stíhání mohlo odložit na později. To samo by ji nesmetlo, plagiátorská aféra, podezřelá koncipientská praxe i další nejasnosti už ale ano.

Poté se chvíli zdálo, že by v čele resortu mohl stanout přímo premiér, což od začátku vypadalo vzhledem k jeho vlastním kauzám absurdně. Jako dočasné řešení nakonec nastoupil Jan Kněžínek.

Na druhé koleji

Sice snad ještě méně známý než Taťána Malá, alespoň ale opravdový legislativec a odborník. Po necelých deseti měsících se pak za dodnes nejasných okolností poroučel i on. A přišla Marie Benešová, na níž okamžitě padlo veřejné podezření, že má právě Babišovi pomoci s jeho trestním stíháním.

Josef Baxa: Ministři spravedlnosti se střídají jako svatí na orloji. Mají politici vůbec zájem zefektivnit soudnictví?

Justice a spravedlnost (ilustrační foto)

Českou justici povede už čtvrtý ministr spravedlnosti během jednoho roku. Proč rezignoval dosavadní šéf resortu Jan Kněžínek a co lze očekávat od nové ministryně?

Už vzhledem k tomu, jaký odpor její jméno hned v prvních minutách po oznámení vyvolalo, se Benešová ministryní stát neměla. Jejím angažmá naopak premiér ukázal, že mu na dobré pověsti ministerstva spravedlnosti nezáleží, stejně jako to, že zrovna nemá odkud brát. Doby, kdy do resortu uváděl tehdy široce respektovanou profesorku trestního práva Helenu Válkovou, už jsou zkrátka dávno pryč.

Právě už od dob Heleny Válkové i jejího nástupce Roberta Pelikána ale před sebou ministerstvo spravedlnosti tlačí množství plánů. Jeho šéfové by chtěli zasahovat prakticky do všech důležitých zákonů, které mají v působnosti.

K výrazným pokrokům ale nikdy nedošlo a ani poslední rok celkovou bilanci příliš nezlepšil. Pokud už se nějakou změnu podaří dokončit, ohlasy na ní bývají většinou rozpačité, ne-li rovnou negativní. 

Odchod Kněžínka je nesrozumitelný a nepochopitelný. Naše volání po vysvětlení nijak nesouvisí s kauzou Čapí hnízdo, říká šéfka Soudcovské unie Zemanová

Marie Benešová a Jan Kněžínek

Soudcovská unie požaduje vysvětlení, proč teď a de facto bezdůvodně odchází z postu ministra spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO). Prezidentka unie Daniela Zemanová v Interview Plus řekla, že ani tak nejde o jeho nástupkyní Marii Benešovou (dřív ČSSD), ale o časté střídání vedení resortu.    

Prosazení jakékoliv legislativy trvá resortu, patřícímu už několik let hnutí ANO, opravdu dlouho. Zajímavou reflexi ostatně nabídla na nedávné konferenci Unie obhájců zmíněná Helena Válková. Současná vláda podle ní není oproti minulému období silná a daleko větší sílu tak prý teď mají poslanecké návrhy. Což je pravda a upřímnost celkem nevídaná.

Ministerstvo spravedlnosti tak v poslední době dotáhlo zejména nová a prodlužnická pravidla exekucí a insolvencí. Můžeme si říkat, že jimi usiluje o společenský smír, stejně ale tak lze podotknout, že jde o jasnou ukázku ideového posunutí hnutí ANO doleva a v několika ohledech i směrem k populismu.

Takový tedy byl poslední rok na ministerstvu spravedlnosti. Nevýrazný, nedotažený a na druhé koleji. Že by se v tom v příštích měsících něco změnilo, nelze čekat.

Autor je zástupce šéfredaktora serveru Info.cz 

autor: Jan Januš
Spustit audio