Jan Hus a Vojtěch Náprstek. Pár metrů a několik století od sebe na Betlémském náměstí

17. listopad 2017

Na Betlémském náměstí potkáte turisty, školní skupiny i místní, spěchající odněkud někam. Náměstí dominuje Betlémská kaple, nepřehlédnutelný je i dům U Halánků, původně pivovar a vinopalna, dnes Náprstkovo muzeum. Nebo bývalý dům Na Rybárně.

Dominantou Betlémského náměstí na Starém Městě je Betlémská kaple. „Zasvěcena byla betlémským neviňátkům,“ vypráví historik a spisovatel Martin Pitro, „tedy chlapcům do dvou let, které nechal podle Matoušova evangelia zavraždit král Herodes Veliký po narození Ježíše Krista.“ Kaple se stavěla v letech 1391 – 1394 a určena byla pro kázání v českém jazyce. Jako kazatel a správce zde působil Mistr Jan Hus. A pak mnozí další. Ve druhé polovině 18. století už byla kaple ve špatném stavu, posléze zůstaly jen obvodové zdi a místo sloužilo jako sklad dřeva. Rekonstrukce podle projektu architekta Fragnera probíhala mezi lety 1950 – 1952, dnes kaple slouží jako vysokoškolská slavnostní aula.

Náprstkovo muzeum je jednou ze stálých expozic Národního muzea, obsahuje bohaté sbírky asijských, afrických a amerických kultur. V 16. století tu stálo několik středověkých domů, ty pak byly spojeny do jednoho komplexu. Roku 1826 dům U Halánků (s pivovarem a vinopalnou) koupili manželé Fingerhutovi. Jejich mladší syn Vojta Fingerhut (Náprstek), se proslavil po celém světe. U Halánků pracovala i Josefa Křížková, jeho budoucí manželka, která mu byla velkou oporou (a zakládající členkou Amerického klubu dam).

Na Betlémském náměstí zaujme také Dům Na Rybárně (dnes hotel, stojí naproti Betlémské kapli), původně fara kostela svatého Filipa a Jakuba. Počátkem 18. století byl barokně upraven. Najdete tu pamětní desku malíře Jaroslava Čermáka, který se zde narodil, obdivovat můžete barokní portál, štukovou ozdobu nad okny, sochu Panny Marie. Pár kroků odtud objevíte další významné domy: U Zeleného stromu, U Města Betléma, U Bílého čápa.

Schůdky s vyřezanými písmeny sluneční paprsky promění v nápis na fasádě, ve sluneční graffiti
Náprstkovo muzeum
Konviktská ulice, pohled ke kapli
Betlémské náměstí
Spustit audio