Jan Hamáček: Hranice mezi obstrukcí a destrukcí je velmi tenká

21. prosinec 2015

V pátek poslanci opět na mimořádné schůzi nedokončili schvalování elektronické evidence tržeb. Patří k parlamentní demokracii obstrukce? Nastal čas, aby se politici začali bavit o koncepční změně jednacího řádu Poslanecké sněmovny?

„Rozhodně se nebráním debatě o jednacím řadu,“ uvedl v pořadu Interview Plus předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD).

Stávající jednací zákon platí dlouhou dobu a Sněmovna se mezitím vyvinula, soudí politik.

„Debata by ale měla být napříč politickým spektrem. Není možné, aby si novelu jednacího řádu vládní koalice někde dohodla, a překvapila tím opozici,“ žádá předseda.

Jak se Hamáček dívá na práva pravicové opozice obstruovat jednání a prosazování svých zájmů? „I my jsme v minulosti také sahali k obstrukcím,“ přiznal politik.

Podle něj obstrukce patří k parlamentarismu a parlamentní demokracii. „Nicméně je velmi tenká hranice mezi obstrukcí a destrukcí.“

„My, když jsem v minulosti obstruovali, tak jsme drželi jednání Parlamentu přes noc, hovořili jsme, dávali jsme najevo nesouhlas s předkládanými návrhy, ale když jsme vyčerpali tyto možnosti, tak jsme nakonec umožnili vládní koalici vládnout,“ upozornil předseda.

Tak ale současná podoba obstrukcí nevypadá, kritizoval politik. „A jak poslouchám kolegy ze současné opozice, tak jejich názory jsou už z oblasti destrukce.“

Možnosti, míru a rozsah práva opozice obstruovat řešil i Ústavní soud, připomněl předseda.

„Ten jasně řekl, že opozice může využít tohoto práva, nicméně by neměla parlament blokovat, a po nějaké době, kdy dostatečně silně vyjádří svůj názor, musí umožnit vládní koalici vládnout,“ vzkázal opozici Jan Hamáček.

autoři: oci , Michael Rozsypal
Spustit audio