Jan Gruber: Nedostatek vůle překonávat dávné rozmíšky pohřbívá TOP 09, Starosty i lidovce

6. prosinec 2018
Z politiků na demonstraci dorazili např. předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a jeho stranický kolega Miroslav Kalousek

Krátce po zpackaných sněmovních volbách Miroslav Kalousek oznámil, že se nebude znovu ucházet o post předsedy TOP 09.

„Koncepci, se kterou byla naše strana založena, je třeba přizpůsobit novým podmínkám,“ řekl s tím, že výrazem změny má být nejen postava nového lídra, ale i nová strategie. „Bylo by marnou nadějí se domnívat, že stačí dělat dál to samé jen s novou tváří v čele,“ dodal.

David Klimeš: Centristé mohli mít předsedu Senátu a třeba i vyhrát eurovolby. Ale lidovci řekli ne

David Klimeš

Pokud se má česká politická scéna nějak konsolidovat, tak nepochybně se musí začít v demokratickém středu politického spektra. Upadající TOP 09 a stále velmi nestabilní Starostové to pochopili. Tradiční lidovci si ale po nevydařených předchozích koaličních avantýrách řekli ne. Bohužel.

Onou novou strategií Kalousek mínil intenzivní spolupráci všech demokratických stran od středu doprava, které jen tak tak překročily pětiprocentní volební práh nutný pro vstup do dolní komory parlamentu a které si – soudě alespoň dle posledních volebních modelů – ani dnes nevedou o mnoho lépe než před rokem.

Za třináct měsíců se ovšem záměr někdejšího ministra financí v Topolánkově a Nečasově vládě prakticky nepodařilo naplnit. TOP 09 sice má nového předsedu v osobě europoslance Jiřího Pospíšila, ale užší partnerství se Starosty a lidovci se jí navázat nepodařilo. Vedení KDU-ČSL navíc nedávno oznámilo, že strana do blížících se evropských voleb vyrazí samostatně.

Přestože volby do Evropského parlamentu naposledy nezajímaly ani 20 procent voličů – a není důvod předpokládat, že tomu příští rok bude jinak – mohly posloužit jako trenažér pro ty sněmovní.

Zásah Prozřetelnosti?

Programy TOP 09, STAN a KDU-ČSL jsou totiž v ledasčem podobné. Všechny akcentují prozápadní směřování země, její pevné ukotvení ve strukturách Evropské unie nebo potřebu hospodařit s vyrovnaným rozpočtem.

My se předčasných voleb nebojíme, lidovci i TOP 09 už couvají, tvrdí předseda pražské ČSSD Pavlík

Petr Pavlík

Poslanci ČSSD při hlasování o nedůvěře vládě opustí sál. Shodli se na tom na středečním jednání širšího stranického vedení. Stejně to vidí i předseda pražských sociálních demokratů Petr Pavlík. 

Jistě, TOP 09 má větší zálibu ve škrtech, lidovci v pánubohu a Starostové v rozpočtovém určení daní, ale to těžko mohou být závažnější překážky společného postupu. Rozhodnutí lidovců proto ukazuje, že k integraci malých středo-pravých stran chybí politická vůle a odhodlání překonávat dávné rozmíšky.

Jen pro připomenutí: TOP 09 zakládali členové KDU-ČSL a přivedli svou bývalou stranu mimo Sněmovnu. Spojenectví TOP 09 a Starostů zkrachovalo, neboť ti neměli chuť nadále setrvávat v poníženém postavení pouhých „podporovatelů“.

A loňský pokus o vytvoření koalice lidovců a STAN vzal po pár měsících za své, když se vedení KDU-ČSL polekalo volebních průzkumů.

David Klimeš: ČSSD, lidovci i TOP 09 netrpělivě čekají na nové lídry

David Klimeš

Někdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek se během svých vrcholných let v politice stal synonymem arogance v českém politickém rybníku. Ale alespoň věděl, jaké jsou pravidla plavání v těchto vodách. Když vyhrál s 22 procenty hlasů volby v roce 2010, ale bylo jasné, že nesestaví vládu, obratem rezignoval.

Nevraživosti a osobním animozitám lze proto rozumět. Nelze však pochopit, že mají vrchu nad hodnotami a principy, kterými se všechny tři strany zaklínají, a službou vlastním voličům. Posledně stačilo opravdu málo, skutečně maličko, a TOP 09, Starostové ani lidovci nemuseli do Sněmovny proniknout.

Mají snad chuť si zakrátko zopakovat infarktové chvíle, kdy právě jejich sloupec u nohou Marcely Augustové ne a ne poskočit nad kýženou pětiprocentní hranici? Budou spokojenější, když nezískají jediný poslanecký mandát, ale nezadají si s těmi, ktěří je v minulosti zradili?

A chtějí skutečně porazit Andreje Babiše, vůči němuž se zhusta vymezují, nebo čekají na zásah Prozřetelnosti?

Námitku, že by společně musely získat alespoň 15 procent hlasů, lze snadno přejít. Vždy se mohou rozhodnout vytvořit volební stranu, nebo své zástupce seřadit na jednu kandidátku.

Zdejší volební zákon, který diskriminuje menší strany a stanovuje vyšší volební bariéru pro koalice, totiž netřeba brát vážně. Jde o temné dědictví opozičněsmluvních časů, s nímž se má co nejdříve zúčtovat. Což by ostatně mělo být jedním z bodů jejich společného programu.

autor: Jan Gruber
Spustit audio