Jan Fingerland: Zvítězil Bašár Asad v prezidentských volbách?

3. červen 2014

Kdo vyhraje přímé prezidentské volby v Sýrii? Otázka zdánlivě zbytečná, je zřejmé, že Bašár Asad. Ať už proto, že budou volby zfalšované, nebo proto, že se k hlasovacím urnám dostanou téměř výhradně jeho příznivci z oblastí kontrolovaných vládou. Asad se však stal vítězem voleb i v jiném, důležitějším smyslu.

Důvodů je hned několik. Ten první je obrovský psychologický dopad toho, že Asad, který před rokem vypadal jako politická mrtvola, nyní pořádá volby a ještě licoměrně poprvé připouští dva protikandidáty. To vše poté, co sám sebe nominoval, a dokonce svatouškovsky vyslovil naději, že jej volební komise, kterou sám jmenoval, schválí jako kandidáta.

Syrská opozice může jen skřípat zuby, nejen nad Asadovou drzostí, ale také nad svými vlastními chybami. Velmi rychle se totiž rozpadla podél několika dělících linií, a dala tím vládě do ruky neuvěřitelnou výhodu.

Už delší dobu se povstalci zabývají nejen bojem s Asadovými jednotkami, ale také střety mezi sebou, ať už jde o neislamisty proti islamistům, islamistů proti Kurdům nebo islamistů mezi sebou.

Čtěte také

Další stránka Asadova symbolického vítězství spočívá v tom, že poté, co získal čas, už pro něj řada lidí hlasovala zcela dobrovolně. Alternativa vítězství An Nusry, Islámského státu nebo některých dalších radikálních organizací, které získaly velký vliv v řadách ozbrojené opozice, děsí i mnohé z těch, kdo si původně přáli pád režimu.

A tak dokonce i v řadách několikamilionové komunity syrských uprchlíků, totiž těch, kterým bylo umožněno volit, bylo vidět lidi s Asadovými portréty. Jinou stránkou skutečnosti je, že lidé s opačným názorem se moc neukazovali, například aby se ještě někdy mohli vrátit do svých domovů.

Volby v Sýrii. Syřan hlasuje pro Bašára Asada

Třetím, a zcela klíčovým důvodem, proč je Asadovo volební vítězství důležité, je skutečnost, že jím prezident pečetí svůj úspěšný pokus redefinovat situaci. Zatímco ještě začátkem loňského roku se hovořilo o tom, že případná dohoda s opozicí bude zahrnovat prezidentův odchod od moci, dnes už to není možné.

Tím, že Bašár Asad předvedl světu, jak jej jeho občané „spontánně“ a s radostí volí, uzavřel cestu k tomuto dojednanému řešení. Spolu s masivní podporou z Íránu, Ruska a libanonského Hizballáhu to zásadně změnilo stav věcí na bojišti, a tedy všechny návazné kalkulace všech zúčastněných.

Čtěte také

Je to další kamínek do jeho strategie, která stojí na setrvání rodu Asadů u moci. V tom snad má určitou podporu zdola. Poslední volby však nebyly způsobem, jak tuto podporu změřit, protože se jednalo o divadelní představení, kterému věřili jen ti, kdo už byli předem přesvědčení.

Asad však nemůže odečíst tři roky z novodobých dějin Sýrie, 160 tisíc mrtvých a zlou krev, kterou nadělal velmi surovými metodami boje. Jeho volební úspěch je vítězstvím v rozvrácené zemi, z níž ovládá jen její západní část a v níž tak tak přežívají miliony vnitřních uprchlíků. I ti, kdo žijí ve městech a těší se určitému ztenčenému blahobytu, vědí, že ekonomika země se jen za poslední rok smrštila o desítky procent.

Volby v Sýrii. Syřanka jede autem se vzorem syrské vlajky a portrétem Bašára Asada

Lidé žijící ve vládou kontrolovaných oblastech jsou také značně rozladění některými jevy, jako je chování polovojenských jednotek, které v posledních letech vznikly. Jejich členové se chovají neurvale, kradou a vymáhají výpalné.

Kampaň k volbám s předem stanoveným výsledkem se nesla ve znamení dvou hesel – „společně“ a „boj s teroristy“ – rozuměj ozbrojenou opozicí. Až Asad splní slib a zavede stabilitu, začnou po něm možná právě ti, kdo jej dnes z nezbytí podporují, žádat změnu. To bude druhá fáze syrské revoluce.

Spustit audio