Jan Fingerland: Zeman přiváží do Jeruzaléma skandál

23. listopad 2018
Prezident Miloš Zeman. Velitelské shromáždění náčelníka generálního štábu Aleše Opaty k objasnění úkolů české armády v roce 2019.

Český prezident v neděli opustí zemi, jejíž vláda právě přežila hlasování o důvěře, a přistane v jiné, kde se odehraje totéž.

Jan Fingerland: Zemanův tah Jeruzalémem

Miloš Zeman

Kdo si poslechl Zemanův inaugurační projev, moc se o jeho zahraničně politických záměrech nedozvěděl. Ve stejný okamžik se objevila informace, podle které hodlá Česko, snad právě na Zemanův popud, přesunout českou ambasádu v Izraeli do Jeruzaléma. A to dříve než ostatní Evropané, a možná ještě dříve, než tak učiní Američané.

Miloš Zeman totiž v neděli zahájí několikadenní, skoro vítězoslavnou návštěvu Izraele. Sám svou cestu očividně považuje za jeden z vrcholů svého prezidentství, což souvisí s tím, že ho v Izraeli zejména lidé na pravici považují za svého předního přítele.

Atmosféra návštěvy ovšem nebude taková, jak si český prezident nebo jeho hostitelé plánovali. Premiéru Netanjahuovi se sice v minulých dnech podařilo zažehnat hrozbu války v Gaze a hned nato s tím související vládní krizi.

Naschvál proti naschválu

Na protest proti údajně příliš měkkému postupu rezignoval ministr obrany Lieberman a odvedl z vlády svou stranu Izrael náš domov. Po jeho odchodu se vládní koalice smrskla na těsnou převahu 61 ku 59 poslanců.

Středeční hlasování pro vládu dopadlo dobře, protože do Knesetu z nemocnice dorazila poslankyně Amit Segalová s kapačkou v ruce, opozice totiž nedodržela džentlmenskou dohodu, že vypáruje poslance nepřítomné kvůli závažným důvodům.

Opozice plánovala vládu otestovat ještě jednou, ale pak se koalice s opozicí dohodly, že nebudou ohrožovat slavnostní atmosféru při Zemanově projevu před shromážděným Knesetem.

Jenže pak se něco zvrtlo. Poslankyně levicového Merecu Michal Rozinová prohlásila, že její strana se nebude cítit vázaná dohodou o odkladu hlasování o důvěře, protože předseda parlamentu Juli Edelstein zrušil konání konference namířené proti izraelským osadám, jež byla plánovaná právě na pondělí.

Jako doma

Tuto konferenci pořádala Rozinová společně se dvěma arabskými poslanci, a byla zřejmě míněná i jako odpověď na očekávanou Zemanovu podporu izraelské vlády, nebo Zemanův plán na přesun českého velvyslanectví do Jeruzaléma. To by znamenalo, že se v pondělí během Zemanovy přítomnosti v Knesetu přece jen bude hlasovat o nedůvěře vládě.

Předseda izraelského parlamentu Edelstein to naopak vnímá jako pokus zahanbit vládu před velkým přítelem Izraele Milošem Zemanem a i nadále hodlá usilovat o to, aby pondělní program na parlamentní půdě proběhl podle původního plánu.

Sám Edelstein zrušení protiosadnické konference vysvětluje tím, že parlament nemá pro tuto akci dostatek prostoru. Mimo jiné proto, že Kneset musel část svých místností nečekaně vyklidit, aby vytvořil dostatečné zázemí pro českou delegaci.

Jan Fingerland

Z Prahy totiž v neděli do Izraele zamíří mnohem početnější výprava, než s jakou Izraelci původně počítali. Opozice se domnívá, že jde jen o záminku, aby levicovou akci vytěsnili, buď kvůli Zemanovi, a nebo přinejmenším kvůli vlastním Edelsteinovým ambicím v jeho domovském Likudu.

Bez ohledu na to, jak se nakonec věci během Zemanova čtyřdenního pobytu vyvinou, je jasné, že každý český politik se musí v izraelských vnitropolitických poměrech cítit jako doma.

Spustit audio