Jan Fingerland: Trump upadl, ale nohu si zlomil Bannon

10. leden 2018

Oč výše člověk vyšplhá, o to hlouběji může spadnout. To si v těchto dnech může říkat Steve Bannon, ještě před rokem málem druhý nejvlivnější muž Spojených států, nyní člověk bez pozice, zaměstnání a jak se mnozí domnívají, i bez perspektivy.

Steve Bannon byl určitě jedním ze spoluautorů Trumpova vítězství, i když to sám prezident dnes popírá. Byl to Bannon, kdo ho dávno před úspěšnou republikánskou nominací zval do svého rozhlasového pořadu, a kdo jako přední postava Breitbart News úspěšně propagoval myšlenku, že je třeba najít alternativu k tradiční republikánské pravici.

Začátek konce

O svém významu pro prezidenta pak Bannon rád hovořil i poté, co Trump vstoupil do Bílého domu. Chvíle jeho největšího úspěchu ale také byla začátkem jeho největšího životního pádu. Podle některých názorů Trumpovi vadilo Bannonovo naparování a neochota pochopit, že teď je součástí administrativy, a ne nezávislým komentátorem.

Podle jiných názorů především prohrál boj se svými odpůrci v prezidentově okolí, zejména prezidentovým zetěm a poradcem Jaredem Kushnerem, ředitelem prezidentovy Národní ekonomické rady Gary Cohnem a poradcem pro národní bezpečnost H. R. MacMasterem.

Bannon musel odejít z Breitbart News, média, které pomáhal pozdvihnout

Bannonův pád byl poměrně rychlý. Už vloni v dubnu, čtvrt roku po inauguraci, odmítl Trump potvrdit, že má Bannon jeho podporu. Následně ho odstranil z Národní bezpečnostní rady a v srpnu byl Bannon zcela odejit z Bílého domu.

Sezení na plotě

Bývalý Trumpův hlavní stratég mluvil o tom, že odchází bez hořkosti a že i nadále podporuje prezidenta, jehož historickým úkolem je odstranit z republikánských kruhů pouhé pseudokonzervativce a jiné zrádce. Vrátil se zpátky do Breitbart News, kde i nadále bojoval za myšlenku alternativní pravice. Během podzimu a zimy však dělal jednu chybu za druhou.

Jedna z těch hlavních spočívala v tom, že chtěl i nadále bojovat proti hlavnímu proudu v republikánské straně. Pomohl například proti tradičnímu republikánovi pro mimořádné volby v Alabamě prosadit vlastního kandidáta a podporoval ho i poté, co se objevila závažná obvinění ze sexuálních prohřešků. Výsledkem bylo, že poprvé po desetiletích v konzervativní Alabamě vyhrál demokrat.

Další velkou chybu udělal, když začal kritizovat samotného prezidenta, například odvolání šéfa FBI. Vůbec největším omylem bylo kritizovat Trumpovu rodinu. Například v kontroverzní knize novináře Michaela Wolffa označil utajované setkání Donalda Trumpa juniora s ruskou právničkou za vlastizrádné. Dodatečné pokusy vysvětlit, že to myslel jinak, už nepomohly.

Donald Trump

Definitivní konec?

Tvrdý dopad přišel v úterý. Bannon musel odejít z Breitbart News, média, které pomáhal pozdvihnout, a které také pozdvihlo jeho. Důvodem byla zřejmě hrozba hlavní financiérky, podnikatelky Rebeccy Mercerové, že jinak odejme Breitbartu svou podporu.

Bannon doplatil na to, že přecenil svůj vliv. Byl nejslabším ze tří vrcholů pomyslného trojúhelníku, který tvořil on, prezident Trump a republikánská strana. Republikáni se ve vlastním zájmu smířili s prezidentem, zejména vzhledem k blížícím se podzimním kongresovým volbám. Vnitrostranickou občanskou válku by nevyhrál nikdo.

Naopak Trump, navzdory své prostořekosti, už není prezidentem alternativní pravice. Naposledy se to ukázalo, když prosadil značné snížení daní pro velké firmy, což nevypadá jako plnění snů rozhněvaných chudých bílých mužů. Lidé jako Bannon věří, že se Trump nechal zkrotit.

Bannon doplatil na to, že přecenil svůj vliv

Proslýchá se, že osiřelý Bannon se pokusí založit nějaké nové internetové médium. To by mu nahradilo dosud pěkný, více než půlmilionový roční plat v Breitbartu, a především ztracenou příležitost oslovovat veřejnost.

Není ale pravděpodobné, že se někdy vrátí na takové výsluní, na jakém ještě před rokem byl. Jeho situaci pěkně vystihuje české pořekadlo: nechoď Vašku s pány na led, oni upadnou, a tebe to bude bolet.

Spustit audio