Jan Fingerland: Tentokrát to ještě bude Erdogan. Ale kdo po něm?

18. květen 2023

Dosavadní turecký prezident Recep Tayyip Erdogan bude jednoho dne vystřídán. Není tu řeč o tom, kdo ho porazí ve volbách, ale kdo ho nahradí v jeho vlastním táboře. Erdogan zdánlivě nikam neodchází, ale možná už se ví, kdo přijde po něm.

Erdoganovi bude příští rok 70 let, u moci je přes 20 let, v poslední době se spekulovalo o vážnějších zdravotních potížích. Sám také tvrdil, že letos kandiduje naposledy. Otázka nástupnictví tedy je zcela přirozená.

Posun o generaci

Čtěte také

Většina jeho blízkých spolupracovníků v rámci strany AKP se s ním dostala do konfliktu a často přešli do opozice proti němu, včetně exprezidenta Abdullaha Gülla nebo expremiéra Ahmeta Davutoglua. Uvažovalo se také o tom, že veslo by převzal někdo z jeho potomků – Erdogan má dvě dcery a dva syny.

Ani jeden ze synů se zřejmě následovníkem nestane, přesto nebo právě proto, že jsou ovšem zapojeni do obchodů nějak politicky krytých prezidentem a spekulovalo se o jejich účasti na korupčním jednání. Ani o dcerách se v souvislosti s následovnictvím nemluvilo, snad i proto, že se to neslučuje s tradicionalistickým duchem jeho typu politického islámu.

Jsou-li tu dcery, jsou tu přirozeně i zeťové. Jeden z nich, Berat Albayrak, byl v letech 2018 až 2020 ministrem financí a mohl si vysloužit ostruhy při krocení inflace. Albayrak ovšem ve funkci pohořel, i když za růst cen mohla spíš rozhazovačná politika samotného Erdogana. Albayrakovy politické šance jsou nyní v každém případě malé.

Čtěte také

Je tu ještě jeden zeť, jehož jméno je dobře známo i u nás. Kdo by neznal Selcuka Bayraktara? Je jedním ze synů zakladatele průmyslového konglomerátu Baykar, a také hlavním konstruktérem nyní již proslulého dronu Bayraktar TB2. Toho, o kterém se na Ukrajině zpívají písně, protože sehrál významnou úlohu v počátcích ruské války proti Ukrajině.

Selcuk Bayraktar je nadaný konstruktér i obchodník. Značně posunul technologický pokrok v oblasti výroby zbraní a jeho firma se podílí na nárůstu exportu tureckých zbraní do zahraničí. Prezentuje se jako vizionář, už chystá nový typ dronu, dokonce nepilotovaného bitevníku, zabývá se i kosmickou technikou.

Politika a obchod

Bayraktar odmítá, že by měl politické ambice, není členem vlády a má před očima nezdařený pokus svého švagra o vstup do politiky. Současně si ale pozorovatelé tureckého dění všimli, že si systematicky buduje určitou image u turecké veřejnosti.

Čtěte také

Například na sociálních sítích, kde se vyjadřuje jako zbožný muslim, případně se nechává fotit v letecké kombinéze – vlastně oprávněně, protože pilotovat umí. Po nedávném zemětřesení dorazil na místo neštěstí a sliboval nové domy. O politice slýchal doma od malička, jeho otec byl kdysi blízkým spolupracovníkem někdejšího premiéra Necmettina Erbakana.

Už sama výroba zbraní je úzce spojena s politikou. Bayraktar vyváží zbraně do dvacítky zemí, zejména ovšem tam, kde se to hodí jeho tchánovi – drony nesoucí jeho jméno bojovaly nejen doma proti Kurdům, ale také v Libyi, Sýrii, Náhorním Karabachu, v Etiopii a také na Ukrajině. (Na rozdíl od manévrujícího Erdogana Selcuk Bayraktar explicitně straní Kyjevu.)

Jednoduše řečeno, vzestup firmy Baykar nesouvisí jen s umem rodiny Bayraktarů, ale i s jejich úzkými vztahy s tureckou vládou. Bylo to vidět i během kampaně, kdy Erdogan používal Bayraktarovy kosmické ambice i podíl na zbrojní nezávislosti Turecka jako argument ve svůj prospěch.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Hlavní opoziční prezidentský kandidát Kemal Kilicdaroglu asi nejen proto ještě před prvním kolem prohlásil, že produkce dronů je prý pro tureckou budoucnost velmi významná činnost. Tak významná, že by měla být pod kontrolou státu. Možná bude muset Selcuk Bayraktar nějak vstoupit do politiky už jen proto, aby v budoucnu udržel nezávislost své firmy na politicích, s nimiž není spojen rodinnými pouty. Rozhodně o něm ještě uslyšíme.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio