Jan Fingerland: Suchdolský incident po první fázi

14. leden 2014

Představitel Palestinské samosprávy se českým úřadům oficiálně omluvil za nelegální držení zbraní v budově palestinské ambasády v Praze. Buď se jedná o konec této nepříjemné záležitosti – anebo o její zanoření pod zem, mimo pohled veřejnosti či médií.

Věc se samozřejmě týká incidentu, ke kterému došlo na Nový rok na půdě budoucího palestinského zastupitelství. Při zatím nevyjasněném výbuchu zahynul palestinský ambasador Džamál a při následném vyšetřování česká policie nalezla na místě dvanáct kusů palných zbraní.

Nyní se tedy věc přesouvá do nové roviny. V pondělí navštívil Černínský palác zástupce palestinského ministerstva zahraničních věcí a „předal omluvu palestinské strany za nelegální držení zbraní v prostorách palestinského zastupitelského úřadu a za celý bezpečnostní incident.“ Palestinci také podle českého ministerstva zahraničí podnikli nezbytná opatření, aby se podobná věc již nemohla opakovat.

Tato nová situace, do které se věc oficiální palestinskou omluvou dostala, znamená, že politicky a diplomaticky vzato je věc v mezích možností již vyřešena, tedy pokud se neobjeví nějaké nečekané závažnější okolnosti. Věc byla totiž mimořádně nepříjemná pro obě strany a oba státy měly zájem na její rychlé likvidaci. Veškeré další pohyby se zřejmě odehrají za scénou.

Nepříjemný byl rozruch především pro Palestince, kteří se tím značně blamovali nejen v českých očích. Palestinská autonomie, která se kriticky vyjadřovala k neochotě Prahy na půdě OSN uznat Palestinu za standardní stát, totiž náhle vypadala velmi nestandardně.

Nepříjemnou věcí však byla i pro Českou republiku, považovanou za jeden z nejvíce proizraelsky naladěný stát v Evropě. Najednou měla Praha před sebou nepříjemnost, v níž musela „hrát“ pobouřenou reakci a samozřejmě také mohla mít oprávněné obavy o bezpečnost českého území.

České úřady se téměř celou dobu snažily hrát celou záležitost co nejvíce při zemi, mnohem více než například řada médií, která s gustem připomínala teroristické kořeny současné palestinské garnitury. Sice nejdříve na veřejnost pronikaly od vyšetřovatelů zvěsti o velkém množství zbraní, ale zároveň se už potom celá věc dostala pod poličku.

Tlumená reakce je asi jediná správná, z taktických i dlouhodobých důvodů, zejména pokud není důvod se domnívat, že dvanáct kusů zbraní nebylo určeno pro nějaký chystaný násilný čin. Zároveň bychom neměli ztrácet ze zřetele, že nebýt nešťastné exploze a skutečnosti, že suchdolská budova ještě nebyla diplomaticky chráněna, nikdy by se veřejnost o těchto zbraních nedozvěděla.

Prohlídka se také týkala výhradně nové, ještě nezkolaudované budovy, nikoli původního sídla palestinského úřadu, který je chráněn diplomatickou imunitou. Zda se nějaké zbraně nebo výbušniny nacházejí tam, se pravděpodobně nikdy nezjistí, pokud české úřady nezískají informátora z řad zaměstnanců palestinského úřadu.

Palestinské ministerstvo zahraničí zatím české straně nevysvětlilo původ zbraní na pražské ambasádě. Uvedlo jen, že pochází z osmdesátých let a že prý nebyly nikdy použity. Česká policie případ vyšetřuje jako usmrcení z nedbalosti a také nedovolené ozbrojování, nenaznačuje, že šlo o teroristický čin.

I nadále však považuje držení zmíněných zbraní za porušení zákona a na definitivní závěr policejního vyšetřování Džamálovy smrti stále ještě čekáme. Prohlášení palestinského ministerstva zahraničí obsahuje příslib, že tamní úřady budou závěry českého pátrání plně akceptovat. Možná se i ony rády dozvědí, co vlastně ony zbraně v Suchdole dělaly.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.