Jan Fingerland: Špatné zprávy z Afghánistánu aneb Kde a proč padli čeští vojáci

8. červenec 2014

Strom svobody nepřežije, nebude-li čas od času zaléván krví patriotů, napsal kdysi Thomas Jefferson. Tato věta ztrácí na své patetičnosti, pokud lidé opravdu obětují své životy.

Právě to se stalo v úterý brzy ráno, když sebevražedný atentátník zabil čtyři české vojáky a pátého velmi vážně ranil. Počet českých obětí v Afghánistánu tak vzrostl na devět a v součtu všech polistopadových misí na čtyřiadvacet. Kromě nich zemřelo nejméně třináct dalších lidí, většinou dětí.

Útok se odehrál během patroly, v okamžiku, kdy čeští vojáci byli mimo základnu, tedy v nejcitlivějším okamžiku. Největší nebezpečí totiž nehrozí při boji, v němž vojáci mají obvykle navrch, ale při podobných útocích, tedy palbě ze zálohy, výbuších nastražených náloží nebo při sebevražedných útocích.

Patroly jsou však nevyhnutelnou součástí vojenského života nejen v Afghánistánu. Jednotky se neobejdou bez sběru dat z okolí a bez kontaktu s místním obyvatelstvem. Přesně to se dělo dnes ráno, kdy česká jednotka šla zkontrolovat místo, odkud mohly být odpalovány rakety na jejich domovskou základnu.

Čtěte také

Kromě toho byli v té době obklopeni dětmi, kterým rozdávali školní pomůcky, což je nejen součástí humanitární složky jejich mise, ale také snahy o navázání vztahu s obyvateli a vytvoření důvěry. A kromě toho, právě ve vzdělání, včetně vzdělání dívek, je součástí hlubšího ospravedlnění mise, kterou jednotky ISAF v Afghánistánu mají.

Úterní tragédii nelze nevidět v určitých souvislostech. Zaprvé je tu očekávaný odchod zahraničních jednotek ke konci letošního roku. To Tálibán povzbuzuje k větší aktivitě. S tím souvisí druhý důvod, totiž skutečnost, že s jarem a zlepšeným počasím aktivita povstalců zesiluje.

Afghánci se shromažďují na místě úterního sebevražedného útoku

Třetím důvodem, proč Tálibánci zvyšují intenzitu své činnosti, je skutečnost, že se ocitli pod tlakem v sousedním Pákistánu. Tamní vláda vyjednávala s pákistánskou odnoží Tálibánu, ale tyto rozhovory byly bez úspěchu a Tálibán navíc i nadále útočil na vládní cíle. Definitivním obratem byl útok na letiště v Karáčí ze začátku června.

V polovině minulého měsíce proto pákistánská vláda zahájila masivní letecké údery na oblasti ovládané Tálibánem a před dvěma týdny je doplnila mohutnou pozemní ofenzivou. Podle oficiálních údajů zasadila islamistům tvrdý úder.

Čtěte také

Oblast bojů je však uzavřená a nezávislé informace není možné získat. Část bojovníků, včetně mnoha cizinců, se v posledních týdnech přesunula z Pákistánu do Afghánistánu, kde je vláda mnohem slabší a méně odhodlaná.

A s tím souvisí čtvrtý důvod, proč Tálibán zesílil své aktivity v Afghánistánu. V této zemi se konaly dvoukolové prezidentské volby. Už před nimi se politická scéna rozkolísala neochotou dosavadního prezidenta Karzáího podepsat dohodu o setrvání amerických jednotek, přestože oba pravděpodobní nástupci vyjádřili přání ve spolupráci s USA pokračovat.

Kromě českých vojáků zemřelo při sebevražedném atentátu v Afghánistánu nejméně třináct dalších lidí, většinou dětí

Tálibán pak začal útočit během prvního volebního kola a poté i druhého kola, v němž se těsně rozhodovalo mezi Ašrafem Ghaním a Abdulláhem Abdulláhem. Nyní se stalo to nejhorší – volební komise označila Ghaního za vítěze, což Abdulláh nehodlá uznat a prohlásil se za vítěze sám. Tím se prodlužuje období nejistoty v Afghánistánu a otevírají se dveře extremistům.

Když Američané a jejich spojenci před téměř třinácti lety zahájili operaci Trvalá svoboda, deklarovaným dílem bylo vytlačení Tálibánu a nastolení demokracie. Tálibán dnes ovládá skoro polovinu afghánského území a pokus o první demokratické předání moci hrozí skončit rozvratem.

Nejen kvůli Afgháncům, ale i kvůli památce vojáků, kteří v Afghánistánu padli, je žádoucí, aby se podařilo odvrátit tento katastrofický scénář.

Spustit audio