Jan Fingerland: Rozzlobené ženy berou Bílý dům útokem

23. leden 2019

Poté, co Amerika po nedávných volbách zaznamenala rekordní množství nových kongresmanek, mluvilo se o „roku rozzlobených univerzitně vzdělaných žen“. Jak asi bude nazván letošní rok?

Ještě neuplynul první měsíc, a už jsou známa jména hned několika rozzlobených Američanek, které oznámily svůj úmysl ucházet se o prezidentské křeslo – respektive, o demokratickou nominaci do příštích prezidentských voleb. Trumpovo prezidentství a jeho rétorika zřejmě ženy bezprecedentně politicky aktivizovaly.

Jan Fingerland: Jak Američanky chytly Trumpa za kalhoty

Demokratická kandidátka do Kongresu Alexandria Ocasio-Cortezová

Ještě nikdy nebylo v americké politice tolik žen jako právě v této chvíli. Jak se to stalo?

Jako první byla těsně před koncem roku Elizabeth Warrenová, o jejíž kandidatuře se spekulovalo už dřív. Teď podle zavedené tradice sestavila komisi, která bude zkoumat možnosti pro získávání podpory a zdrojů na kampaň.

Warrenová je světové veřejnosti známá hlavně proto, že jí Donald Trump urazil jakožto „falešnou Pocahontas“, protože o sobě mluvila jako o potomkyni domorodých obyvatel Ameriky, a senátorka za Massachusetts pak doložila testem DNA, že kapku indiánské krve přece jen má.

Američané jí znají jako již zavedenou demokratickou političku levicovějšího ražení, která má velmi dobré kontakty a zřejmě nebude mít problém získat i finanční podporu pro kampaň. Letošní sedmdesátnice Warrenová je příslušnicí nejstarší politické generace, její nominace by tedy nepředstavovala změnu, po které volají mladí demokraté.

Menšina menšin

Naopak zcela čerstvá je informace o kandidatuře senátorky Kamaly Harrisové, která se prezentuje jako bojovnice za sociální a rasovou rovnost. Svou kandidaturu oznámila v den nedožitých devadesátin Martina Luthera Kinga a prezentuje se jako představitelka Afroameričanů.

Kamala Harrisová

Ve skutečnosti ale byli její rodiče imigranti a nikoli potomci černých otroků. Navíc její matka je Tamilka z Indie a otec Jamajčan. Harrissová se neobtěžovala, tak jako Warrenová, se sestavením zkoumacího týmu, a v rozporu se zvyklostmi rovnou oznámila svůj úmysl získat demokratickou nominaci.

Američané si jí všimli, když tato bývalá státní žalobkyně během kongresových slyšení přísně zpovídala Trumpovy spolupracovníky a kandidáty na veřejné funkce.

Tulsi Gabbardová je první deklarovanou hinduistkou v Kongresu

Hodně se také mluví o Tulsi Gabbardové, nedávno zvolené reprezentantce Havaje – ta upoutala už při inauguraci tím, že měla na krku tradiční havajský věnec. Jinak tato sedmatřicetiletá armádní veteránka tradice moc nevyznává, je první deklarovanou hinduistkou v Kongresu.

Rozruch vyvolávala už dříve. V roce 2016 podporovala Bernie Sanderse proti Hillary Clintonové a bez vědomí svých kolegů navštívila syrského prezidenta Bašára Asada a veřejně pak zpochybňovala, že to byl on, kdo použil chemické zbraně proti vlastním spoluobčanům.

Dámská jízda

Gabbardová nebude tak silnou kandidátkou jako její dvě zmíněné kolegyně, stejně jako newyorská senátorka Kirsten Gillibrandová. Spekuluje se o možnostech Amy Klobucharové, jejíž předci pocházeli ze Slovinska.

Newyorská senátorka Kirsten Gillibrandová

Oproti téměř všem ostatním potenciálním prezidentským kandidátkám je mnohem méně radikální a ideologická, neprofiluje se na kontroverzních tématech a nestaví svou dráhu na ženské nebo rasové otázce.

Její pragmatický a neokázalý přístup jí zřejmě uškodí v očích demokratických aktivistů, kteří budou rozhodovat o nominacích a bude je zajímat, jak se dotyčný kandidát nebo kandidátka staví k otázkám, jako je MeToo. Podle propočtů a průzkumů by ovšem měla mnohem větší šance u voličů jako celku.

Například by jí byli ochotni volit bílí dělníci, pro které jsou kandidátky jako Tulsi Gabbardová mimo debatu. Demokratům, kteří se posouvají doleva a k politice rasových a sexuálních identit, hrozí, že nominují někoho, kdo nebude mít šanci porazit Donalda Trumpa.

Jan Fingerland

Ten, jak se zdá, počítá s druhým volebním obdobím, a v takovém případě by žádné reálné republikánské primárky neproběhly. Pokud ale Trump znovu kandidovat nebude, mluví se o velmi schopné Nikky Haleyové. Příští americká prezidentská kampaň může být dámskou jízdou.

Spustit audio