Jan Fingerland: Rozbíjet si hlavu o Ameriku

22. únor 2019

České republice se podařilo konečně prorazit bariéru a učinit se viditelnou pro Bílý dům. Je skoro příznačné, že jsme si při tom rozbili hlavu.

Když se před časem Centrum transatlantických vztahů CEVRO pokoušelo kvůli jednomu výzkumu oslovit washingtonské odborníky na českou politiku, zjistilo, že už skoro žádní neexistují, Česko zmizelo z mentální mapy amerických expertů i institucí.

Centrum transatlantických vztahů tehdy doporučilo, aby se Česká republika učinila pro Američany opět relevantní. Platnost této rady se ukázala krátce poté. Do Bílého domu sice nastoupil Donald Trump, který se svou českou manželkou má tři česky hovořící nebo rozumějící dětí, ale nic z toho nevedlo k průlomu.

Příčiny a následky

Ondřej Konrád: Život je Bílý dům

Bílý dům

„Kdyby se setkali dva ruští agenti, nebylo by to úplně ono,“ řekl nedávno český prezident a myslet tím sebe a Donalda Trumpa.

Věci se daly do pohybu, teprve když k nim vedly vnější příčiny. Například americký zájem o účast firmy Westinghouse na rozvoji české jaderné energetiky. Jsou tu i další témata, americká politika vůči Íránu nebo Afghánistánu, americký zájem na zatlačení vlivu čínských státních firem, jako je Huawei a otázky kybernetické bezpečnosti, a i z našeho hlediska klíčová obava z hrozící evropsko-americké obchodní války, která by poškodila české výrobce.

Česká republika má na vztazích s Američany větší zájem než Američané na vztazích s námi. Přesto se naše politika vůči Washingtonu stala kopacím míčem v řadě podivných až absurdních her.

Jednou byla lísavá vyjádření prezidenta Zemana vůči Donaldu Trumpovi v době, kdy se teprve vedla americká kampaň. Zeman také prosadil na naši ambasádu svého osobního spojence Hynka Kmoníčka s jasným zadáním. Žádná odměna v podobě pozvání k cestě do Washingtonu ale nikdy nepřišla a nikdy nebyl zveřejněn ani údajný omluvný dopis z Bílého domu.

Erik Best: Kdyby se Babiš chtěl podívat do Bílého domu, tak by mohl

Andrej Babiš a Tomáš Petříček

Znovu se spekuluje o návštěvě českého premiéra v Bílém domě. Není to náhodou tak, že ministři obou zemí už jen dolaďují detaily?

Český prezident pak svůj neodůvodněně vstřícný postoj vůči Trumpovi vystřídal stejně nediplomatickými kritickými výroky a okázalým pochopením pro Rusko a Čínu. Přesto zůstává otázkou, zda bylo nutné hlavu českého státu takto veřejně ponížit, i když je jasné, že neznáme všechny okolnosti, které k tomu USA vedly.

Viditelný průlom přinesl teprve příchod ministra zahraničí Tomáše Petříčka, který do Ameriky odjel po pouhých čtyřech měsících ve funkci. Petříček je očividně talent, ale jeho pozvání do Washingtonu nemusí vůbec souviset s jeho osobou, ale s tím, že už k tomu dozrál čas, anebo někdo chce dát něco najevo, třeba právě ve spojitosti s Čínou.

Petříček se setkal s Trumpovým bezpečnostním poradcem Boltonem, na pátek je naplánována schůzka s jeho protějškem, ministrem zahraničí Pompeem – první po téměř sedmi letech!

Góly do vlastní brány

Petříček jede do USA. Budu chtít schůzku Trump−Babiš, přiznal šéf diplomacie

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček z ČSSD.

Česko se rozhodlo uznat předsedu venezuelského parlamentu Juana Guaidóa prozatímním prezidentem Venezuely. Prezident Zeman teď pozval venezuelského opozičního lídra na oficiální návštěvu ČR. „Venezuela není zemí, kde bychom měli nějaké zvláštní zájmy, takže postupujeme koordinovaně s EU,“ řekl v Interview Plus ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Nedůstojné kroky z naší strany však pokračovaly. Už za dva týdny do Spojených států odjíždí premiér Babiš, který se setká i s prezidentem Trumpem. Je to vlastně políček do tváře Zemanovi, který se pozvánky nikdy nedočkal. Dále, ministr Petříček informoval v úterý, že bude usilovat o Babišovo i Zemanovo pozvání do Ameriky. Už den na to byl český premiér do Bílého domu oficiálně pozván.

Sám Babiš furiantsky reagoval prohlášením, že jemu nikdo nemusí podobné pozvánky zařizovat, on si prý své cesty dojednává sám. Na vedení diplomacie ovšem mají vlády obvykle svá ministerstva a ministry. Mimochodem, zatím byli do Washingtonu pozváni téměř všichni čeští předsedové vlád, nejedná se tedy o epochální událost.

Premiérova cesta do Ameriky se v každém případě stala opět obětí tahanic, ať už přetlačování mezi ANO a ČSSD, a nebo premiérova ega. Andrej Babiš navíc hodlá jet do Spojených států sám, bez doprovodu ministrů. V posledních měsících se navíc přehrál z role politika-manažera do hráče na poli mezinárodních vztahů, který si s důležitými lidmi tyká.

Jan Fingerland

Až bude v Bílém domě, může prezidentu Trumpovi vysvětlit, jak to myslel, když krátce po jeho zvolení ironizoval jeho podnikatelské neúspěchy a výslovně zmínil jeho bankrot. Jistě, to ještě netušil, že do Ameriky jednou pojede, ať už mu to zařídil kdokoli.

Spustit audio