Jan Fingerland: Proč se Latinská Amerika stěhuje do Jeruzaléma

16. květen 2018

Uznání Jeruzaléma za izraelskou metropoli nebo přesun ambasád tamtéž prosazují v zásadě tři skupiny: protestanti, Latinoameričané a bývalé socialistické země. Proč tomu tak je?

O pochopení zemí bývalého sovětského bloku pro Izrael se ví. Také náklonnost některých, zejména evangelikálních protestantů vůči Izraeli, je známý fenomén. Reformace znamenala velký návrat k židovským kořenům křesťanství a někteří protestanti dokonce už v raném novověku začali sepisovat plány na obnovu židovského království s centrem v Jeruzalémě, městě krále Davida.

Protestantská radost

Část protestantů se domnívala, že návrat Židů do vlasti je nutnou podmínkou druhého příchodu Mesiáše, případně že tento návrat bude doprovázen hromadnou konverzí Židů ke křesťanství. Řada křesťanských příznivců Izraele ale popírá, že by jejich láska k židovskému státu byla takto podmíněná.

Spojené státy přesunuly svoji ambasádu do Jeruzaléma

Křesťanský sionismus zejména v anglosaských zemích hrál velkou roli i ve 20. století, kdy už byla otázka vzniku židovského státu velmi reálná. A nyní opět, kdy se Trumpovi dostalo ve věci přesunu ambasády velké podpory právě od řady protestantských osobností.
Případně se rovnou spekuluje, že americký prezident, kterému jsou podobné otázky asi ukradené, celou věc učinil právě ve snaze udržet si podporu evangelikálních kruhů.

Na slavnostním otevření americké ambasády v Jeruzalémě mluvili hned dva evangelikální duchovní, John Hagee a Robert Jefferess. Zejména ten druhý je kontroverzní postavou, mimo jiné kvůli svým problematickým výrokům na adresu muslimů, ale také mormonů a Židů.

Daleké sympatie

Jinou skupinou, která podpořila přesun ambasády, jsou latinskoamerické státy. Guatemala následovala bezprostředně po Spojených státech, a reálně své úřady přesunula dokonce už před několika týdny. Guatemalský prezident Jimmy Morales je momentálně v Izraeli. Novou ambasádu v Jeruzalémě za pár dní otevře paraguayský prezident Horacio Cartes, přesun úřadu už si odhlasovali také v Hondurasu. Proč právě tyto státy? I zde je evangelikální linka.

Jimmi Morales čelí korupčnímu skandálu (na snímku s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu)

Zmíněný Morales je letniční křesťan, a vůbec v tradičně katolické Guatemale se rychle mění podíl protestantů, jichž je nyní už 40 procent. Podobný trend příklonu k protestantství, většinou evangelikálního druhu, je i v Hondurasu.

Spojené státy přemístily ambasádu do Jeruzaléma, Palestinci se bouří

Izraelský týden na Vltavě

Spojené státy přemístily svou izraelskou ambasádu z Tel Avivu do Jeruzaléma. V den 70. výročí vzniku židovského státu tak americký prezident Donald Trump dovršil naplnění svého slibu z prezidentské kampaně.

Existují i jiné zdroje latinskoamerických sympatií k Izraeli. V Mexiku narozená americká politoložka Dina Siegel Vannová poukazuje na to, že zmíněné tři země podporovaly Izrael od počátku. Jakožto mladé státy byly zaujaty příběhem znovuustavení Izraele jako podobného projektu, malého státu, který musí čelit protivenstvím.

Konkrétně Guatemala – podobně jako tehdejší Československo - hrála roli už při formování plánu na rozdělení Palestiny v roce 1947 a pak byla jedním z vůbec prvních států, který Izrael uznal.

Lék na korupci

Jsou tu ale i mnohem prozaičtější pohnutky. Jihoamerické státy například mají zájem spolupracovat s Izraelem v oblasti bezpečnosti a chtějí také získat technologie pro oblast zemědělství a další obory. Jiné důvody ani tak nesouvisejí se vztahem těchto zemí k Izraeli, jako spíše ke Spojeným státům.

Jan Fingerland: Operace Svatého města proběhla

Donald Trump si může toto pondělí zaznamenat jako den, kdy se mu podařilo splnit jeden z předvolebních slibů

Jak řekl, tak učinil. Spojené státy na popud Donalda Trumpa oficiálně přemístily své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Odpůrci i podporovatelé souhlasí s tvrzením, že americký prezident se zapsal do historie.

Izraelský politolog Arje Kacowicz upozorňuje, že někteří z tamních vůdců mají problémy, které by rádi vyřešili bližším vztahem s Donaldem Trumpem. Například Jimmi Morales čelí korupčnímu skandálu, zatímco prezident Hondurasu Juan Orlando Hernandez byl obviněn z volebních podvodů.

České sympatie vůči Izraeli jsou v něčem podobné a v jiných ohledech odlišné od těch latinskoamerických. Korupční skandál se ale u nás asi nikomu přesunem ambasády do Jeruzaléma vyřešit nepodaří.

Spustit audio