Jan Fingerland: Proč má Joe Biden radši Iry než Angličany

13. duben 2023

Co má společného Barack Obama a Joe Biden? Oba demokratičtí prezidenti mají irské předky. A Biden toho právě využívá na 120 procent. Kromě Mexika a Kanady nevyrážejí američtí prezidenti do žádné země tak často – a tak rádi – jako do Irska. Ten současný prezident je právě na cestě nejdříve na sever ostrova, tedy území Spojeného království, a poté zamířil do Irské republiky.

Čtěte také

V Severním Irsku byl Biden údajně proto, aby se zúčastnil oslav 25. výročí Velkopáteční dohody, která v roce 1998 ukončila třicetiletý konflikt, jenž s tisíci mrtvých vlastně neměl v poválečné západní Evropě obdobu. A Američané dosud mají pocit, že se o dohodu zasloužili, což je zejména v případě senátora Goerge Mitchella a prezidenta Billa Clintona pravda.

Bidenovi nakloněná média, jako je New York Times, cestu popsala jako symbolickou podporu míru a úspěchu Velkopáteční dohody, což nevystihuje celou pravdu.

Pragmatický idealista

Čtěte také

Biden se příznačně vyhnul areálu zámku Stormont, kde byla dohoda podepsána a kde se také nachází severoirský parlament. Ten totiž po devět z pětadvaceti mírových let nezasedal a nezasedá kvůli politickým sporům ohledně pobrexitového provozu ani teď. Biden tedy nechtěl upozorňovat na to, že Velkopáteční dohody jsou úspěšné jen napůl.

Biden navíc přijel do Irska dělat svou vlastní domácí politiku. Hodlá znovu kandidovat na prezidenta a přijel si tedy ohřát svou irskou polévku. Za potomky Irů se považují až desítky milionů Američanů a sociologové ukazují, že „irství“ je v Americe mnohem silnější a trvalejší identita než odkaz předků třeba z Německa, Skotska nebo Anglie.

Čtěte také

Předpokládá se, že příslušnost k irské komunitě přiláká i ostatní katolické hlasy, neutralizuje prý aspoň částečně kladný postoj k interrupcím.

K irství se hlásili skoro všichni prezidenti po Kennedym, včetně těch, kteří žádné irské předky neměli, jako byl Bill Clinton. Biden je sice má, ale jak si všimli redaktoři BBC, své irství dává najevo až nepochopitelně často, třeba právě v kontaktu s britskými novináři.

O významu irského tématu vypovídá i skutečnost, že Spojené státy mají svého zvláštního pověřence pro Irsko, jímž Biden nedávno jmenoval jednoho z členů klanu Kennedyů, jiný Kennedy před pár dny podnikl kroky k vlastní kandidatuře, tedy vlastně proti Bidenovi.

Anglie v nemilosti

Britská média si všimla nejen Bidenova ostentativního irství, ale i vědomého potlačování jeho anglických předků. V časopise Spectator dokonce vyšel článek, který Bidena obviňuje z anglofobie.

Prý už v 80. letech jako senátor stranil irským separatistům, jako prezident neinformoval Borise Johnsona o svém rozhodnutí o stažení z Afghánistánu a nehodlá prý ani dorazit na korunovaci Karla III. Ostatně i do Severního Irska přijel Biden jen na pár hodin, než pokračoval na mnohem delší návštěvu Irské republiky.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Trochu to tak zřejmě bere i současný britský premiér Rishi Sunak, který se s Bidenem setkal jen krátce a nezdržel se ani na Bidenův projev. Výročí Velkopáteční dohody Sunak oslaví příští týden bez amerického hosta.

Churchill kdysi poznamenal, že Američané a Britové jsou národy oddělené společným jazykem. Biden to právě předvedl a evidentně se nebál, že se mu to doma vymstí. Pro vztahy s předním spojencem Ameriky to ale zdravé není. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio