Jan Fingerland: Osamělí vlci aneb Tři islamistické útoky v Severní Americe

24. říjen 2014

Kanada má nové hrdiny a nové padouchy. A také nové otázky. Ty se objevily poté, co se během dvou dnů odehrály hned dva smrtelné útoky spáchané radikálními muslimy.

Do světových médií pronikl až druhý incident. Odehrál se totiž v kanadském parlamentu v Ottawě za přítomnosti mnoha kamer.

Pachatel se prostřílel do budovy a tam byl teprve zabit duchapřítomným pracovníkem ostrahy. Ještě před tím ovšem útočník zezadu zastřelil neozbrojeného vojáka, který držel čestnou stráž u pomníku neznámého vojína.

Nepotvrdil se původní předpoklad, že by pachatelů bylo více. Byl jen jediný, dvaatřicetiletý Michael Zehaf-Bibeau. Jak se ukázalo, byl to typický osamělý vlk, který není napojený na žádnou organizaci.

Čtěte také

Vlastně dokonale splňuje profil podobných útočníků z minulosti – má za sebou kariéru drobného kriminálníka, který prostřednictvím internetu našel cestu k islámu. Ten je vyznáním jeho otce, původem Libyjce. Oba rodiče, kteří spolu už dávno nežijí a se synem nebyli dlouho v kontaktu, se od činu veřejně distancují a odsuzují jej.

Michael Zehaf-Bibeau začal jezdit v minulých letech do Libye a pravděpodobně se chystal odjet do Sýrie. Zehaf-Bibeau byl v Ottavě právě proto, že se nemohl domoci cestovního pasu. Je pravděpodobné, že mu ho úřady odmítaly vydat kvůli podezření, že se chce zapojit do bojů na Blízkém východě. V Sýrii se nyní pohybuje odhadem asi sto kanadských občanů, kteří se připojili k různým organizacím.

Policisté před kanadským parlamentem v Ottawě

Bez větší pozornosti ve světě se dny před středečním útokem v Montrealu odehrál jiný incident, při kterém islamista zaútočil na dva vojáky a jednoho zabil.

Do těchto zpráv přišla v pátek čerstvá informace, tentokrát ze Spojených států. V New Yorku rovněž dvaatřicetiletý muž sekerou zaútočil na skupinu policistů a dva z nich vážně zranil, než byl sám zabit.

Podle zatím neoficiálních zpráv se jednalo o konvertitu k islámu, který na internetových sítích vyjadřoval radikální názory. Mimo jiné měl napsat, že „džihád je ospravedlnitelnou odpovědí na útlak ze strany sionistů a křižáků“.

Čtěte také

Všechny tři případy mají společné to, že je vykonali osamělí radikálové, u nichž se zatím neprokázalo, a zřejmě ani neprokáže, že by pracovali pro Al-Káidu či Islámský stát. Minimálně ve dvou případech šlo o profesně neúspěšné muže, kteří byli psychicky nestabilní.

To ukazuje, že pod nálepku „islámský radikál“ nebo „islamistický terorismus“ se započítávají velmi rozmanité případy, od skutečných vyslanců teroristických organizací nebo i vlád, až po psychicky labilní jedince, jako byl americký vojenský lékař palestinského původu Nidal Malik Hasan, který ve stavu nepříčetnosti právě před pěti lety zabil několik svých kolegů.

Stránky z Koránu

Zatímco ve Spojených státech se v posledních letech odehrála řada teroristických útoků nejrůznějšího druhu, pro Kanadu, kde se tento týden střílelo hned dvakrát, jde o novou zkušenost. Přitom právě tato země je považována za vzorový příklad harmonické společnosti, která nezažila velké teroristické útoky. Nyní je otřesena a ptá se, co se vlastně stalo.

Premiér Stephen Harper už ovšem stačil prohlásit, že jeho země nehodlá ustoupit od své politiky boje proti terorismu. Kanada totiž přispívá svými jednotkami operacím NATO v Afghánistánu a dříve i v Iráku a jinde.

Spustit audio