Jan Fingerland: Největší demokracie se dala do pohybu

10. duben 2014

O Indii se říká, že je největší demokracií světa. Co do rozměrů je to určitě pravda. Tento týden, kdy začaly parlamentní volby, se v osmi vlnách postupně dostaví k volebním urnám více než osm set milionů hlasujících. Je to o sto milionů více voličů než před pěti lety.

Indie skutečně demokracie je, protože na rozdíl od řady diktatur zde není do poslední chvíle zřejmé, kdo se bude smát naposledy. Letos je pravděpodobné, že vítězem bude Indická lidová strana - BJP - Naréndry Módího. Otázkou ale je, zda bude mít BJP většinu, nebo jen nejvíce hlasů. Odhady předpovídají, že Módí bude muset hledat koaličního partnera.

Letošní volby tedy po dvou volebních obdobích odstaví od moci Indický národní kongres pod vedením Ráhula Gándhího. Voliči se symbolicky rozhodují mezi uhlazeným Gándhím, dědicem prominentní politické dynastie a absolventem Harvardu a Cambridge, anebo zmíněným Nárendrou Módím, synem pouličního prodejce čaje, který se vypracoval doslova z ničeho.

Je to také volba mezi uvážlivým a možná až příliš spokojeným tempem Indického národního kongresu - a dynamismem, který Módí a jeho BJP vnášejí do indické politiky. Zatímco Indie pod vedením kongresové strany zpomalila svůj růst a zaostává za sousední Čínou, Módí slibuje opak.

Čtěte také

A nejen slibuje. Naréndra Módí má za sebou skoro třináct let v čele svazového svazu Gudžarát. Projevil se jako velmi schopný organizátor, který z tohoto téměř dvousetmilionového státu na samotném západu Indie udělal ekonomicky úspěšný region. Totéž slibuje i pro celou Indii, která zůstává daleko za svým potenciálem - jak ukázal právě Módí na příkladu Gudžarátu.

Proto kandidát na premiérský post slibuje protkat celou zemi sítí dálnic a vysokorychlostních vlaků a otevřít ji byznysu - také Indie totiž prošla v posledních třech desítkách let postupným odklonem od etatistické hospodářské politiky k liberalizaci, se všemi pozitivními, ale i negativními dopady.

Otázkou je, kolik Indů je dnes připraveno na změny, které Módí chystá - zda ti, kdo mají minimální vzdělání, pracují celý život na poli a žijí z ekvivalentu tisíce korun na měsíc, budou mít zájem o Módího sliby a zda také v jeho vizi vůbec pro takové lidi je místo.

Řada chudých Indů se i nadále obrací na Indický národní kongres, stranu, která Indii provází od jejího vzniku v roce 1947. Kongresová strana mimo jiné zavedla programy na podporu sociálně slabých občanů - a těch je v Indii stále hodně. Samotný Naréndra Módí je ovšem příkladem člověka, který dokázal díky své píli projít celým společenským žebříčkem zdola až nahoru.

Parlamentní volby v Indii - v osmi vlnách se postupně dostaví k volebním urnám více než 800 milionů hlasujících

Kolem Módího se také vznášejí otazníky nad jeho kontroverzními politickými názory. Je považován za hinduistického nacionalistu a populistu, který podle některých názorů přinejmenším nezabránil protimuslimským násilnostem v Gudžarátu v roce 2002, při kterých zahynulo kolem tisíce lidí. Podle některých názorů se dokonce na rozdmýchání nenávisti sám podílel. Samotný Módí tvrdí, že hodlá být premiérem všech Indů bez rozdílu vyznání a původu.

O Módího vstupu do premiérského křesla v současné době nikdo nepochybuje. Předtím ale musejí proběhnout volby. Aby všech 814 milionů voličů dostalo šanci hlasovat, bude muset proběhnout osm hlasovacích vln, které skončí až v květnu.

Lidé budou volit v chladných Himálajích i na horkých planinách, na těžko přístupných místech v džugli i na odlehlých ostrovech v Andamanech a Nikobarech. Ne náhodou se volbám říká svátek demokracie - a v Indii to platí stonásobně.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.