Jan Fingerland: Kam zmizel Kim aneb Severní Korea se bez něj možná obejde

14. říjen 2014

Kam zmizel Kim? Řeč je o severokorejském vůdci Kim Čong-unovi, který se po několik týdnů vůbec neobjevoval na veřejnosti ani před televizními kamerami.

Teprve když už povyk byl příliš veliký, severokorejská média zveřejnila snímky, na nichž se vyskytuje Kim vybavený elegantní holí. Vyřešila se tím ale záhada, kdo vlastně řídí KLDR a kam ji vlastně vede?

Když vůdce snad nejuzavřenějšího režimu na světě „zmizel“, vyvolalo to divoké spekulace. Například že je to další z jeho podivínských kousků, nebo že je vážně nemocen a umírá. Případně dokonce, že byl svržen.

Jeho nepřítomnost budila o to větší pozornost, že se neobjevil ani na oslavách výročí založení Korejské strany práce nebo na založení KLDR.

Zajímavé je, že spekulace o převratu v Severní Koreji sice nikdo nejmenoval na prvním místě, ale ani zcela nezavrhoval. Spekuluje se totiž o tom, že některé Kimovy kroky znepokojily starší členy vládnoucí kliky.

Čtěte také

Například poprava Kimova strýce a odstranění dalších osobností od moci mohla vyvolat u starší generace paniku a snahu zachránit se před další vlnou čistek.

Ještě jiná teorie počítá s tím, že korejské vládnoucí klice vadí, že Kim nedokázal zajistit odstranění některých zahraničních sankcí, a tedy ani zajistit přístup k luxusnímu zboží pro příslušníky této mocenské elity.

Když už povyk byl příliš veliký, severokorejská média zveřejnila snímky, na nichž se vyskytuje Kim vybavený elegantní holí

A to přesto, že Kimova vláda se vedle různých provokací pokusila udělat vstřícné kroky vůči nové vládě v Jižní Koreji, což se ovšem obešlo bez reálných výsledků.

Stejně tak se Obamova administrativa úspěšně brání tomu, aby se nechala vláčet severokorejskými provokacemi. Totéž zřejmě platí i pro Čínu, která je nevypočitatelností svých korejských přátel také unavena.

Snad tedy celá aféra se zmizením a znovunalezením třetího Kima byla od začátku vypočítaným divadlem, které testovalo zájem světa.

Čtěte také

Analýza BBC tvrdí, že odstranění Kim Čong-una není ani v budoucnu nepravděpodobné, protože v Severní Koreji není prostor pro nějakého Kimova nástupce. Jeden jeho bratr je v zahraničí a druhý má údajně mimořádně změkčilou povahu a je závislý na drogách.

Jediná sestra Kim Jo-čong by prý byla pro severokorejskou machistickou společnost jako vůdkyně nepřijatelná.

Když už povyk byl příliš veliký, severokorejská média zveřejnila snímky, na nichž se vyskytuje Kim vybavený elegantní holí

Na druhou stranu by v případě, že by Kim Čong-un skutečně vážně onemocněl, musela vládnoucí elita situaci nějak řešit. Je pravděpodobné, že Kim není absolutním vládcem, jako by jeho děd a snad i otec, a musí se do nějaké míry spoléhat na své okolí. Údajně se při svém příchodu k moci obrátil zejména na armádní generály a vůbec lidi ze silových struktur.

Jak ovšem tvrdí agentura Bloomberg, situace v Severní Koreji se v posledních letech podstatně změnila a role režimu vůči společnosti se mění. V této jinak velmi chudé zemi zavládla umírněná prosperita, která je paradoxním důsledkem kolapsu průmyslu i zemědělství a následného masového hladomoru na konci 90. let.

Obyčejní Severokojejci se tváří v tvář nebezpečí smrti začali starat sami o sebe. Ztratili zábrany porušovat zákony a vytvořili si vlastní postupy, které režim buď nebyl schopen uhlídat, nebo je dodatečně částečně legalizoval.

Čtěte také

Tak vznikla praxe, v níž zemědělci mohou na tržištích prodávat část svých přebytků a dělníci si zřídili vlastní malovýroby, ovšem s počinkem z nástrojů a materiálu ukradených ve státních továrnách.

Jde vlastně o obdobu někdejšího sovětského NEPu z první půle 20. let. To mělo několik zajímavých důsledků.

Sevekorejský lídr Kim Čong-un, jemuž je kolem 31 let, se na veřejnosti neobjevil od 3. září, kdy se s manželkou zúčastnil koncertu. Archivní sníkem z července 2013

Zaprvé se stabilizovala severokorejská ekonomika a podle jihokorejských odhadů pomalu, ale trvale roste. Za druhé se poprvé po desetiletích tamním zemědělcům daří uspokojit domácí poptávku a lidem se tedy daří lépe než dříve.

Třetí důsledek je ovšem nejzajímavější. Někteří lidé relativně zbohatli a nebudou se chtít tohoto výdobytku vzdát. Jiní se přinejmenším naučili, že jejich přežití nezávisí nutně na oficiálních strukturách.

To může vést k tomu, že Kim Čong-un, ať už je zdravý, nemocný nebo ohrožený pučem, bude poslední generací Kimů.

Spustit audio