Jan Fingerland: Dámský duel o americkou demokracii

18. srpen 2022

Republikánské primárky ve Wyomingu by za jiných okolností přitahovaly jen málo pozornosti. Jenže letos se v odlehlém jen půlmilionovém státě odehrává střet, který mnozí chápou jako boj o americkou demokracii. Jenže každý demokracii chápe trochu jinak.

Republikáni se v úterý rozhodovali, zda do podzimních kongresových voleb vyšlou již zavedenou členku Sněmovny reprezentantů Liz Cheneyovou, anebo její vyzyvatelku, Harriet Hagemanovou. Za jiných okolností by stávající poslankyně neměla problém křeslo obhájit, ale letos je vše jinak a o nominaci Cheneyová nakonec s velkým rozdílem přišla.

Rozchod na pravici

Čtěte také

Dvě političky, navíc v minulosti přítelkyně, se totiž staly součástí mnohem větší hry. Primárky ve Wyomingu byly vlastně tak trochu referendem o Trumpovi. Ne jedné straně stála Cheneyová, která se proti Trumpovi postavila ve jménu tradičního konzervatismu.

Liz Cheneyová nejenže Trumpa nepodporuje, ale je jednou ze dvou republikánů, kteří byli ochotni stát se členy komise, která vyšetřuje útok na Kapitol, což samo o sobě je v očích mnoha republikánů naprostá zrada.

Proti Cheneyové stanula Hagemanová, která se k Trumpovi naopak hlásí a vyhrála i díky jeho otevřené podpoře. Dokonce sdílí jeho přesvědčení, že mu bylo podvodem ukradeno volební vítězství, a mluví o tom, že americké elity se odtrhly od zájmů řadových občanů.

Čtěte také

Referendum tedy dopadlo dobře pro bývalého prezidenta. Dosavadní signály, podle kterých Trumpa opouští velký byznys a řada významných sponzorů, staví se proti němu i konzervativní intelektuálové, a dokonce i televize Fox si začala více hledět mladšího a stravitelnějšího floridského guvernéra Rona deSantise, nepodávají úplný obraz. Voliči a řadoví republikánští aktivisté evidentně zůstávají věrni Trumpovi.

Zdá se, že republikánská strana se sporem o Trumpa vnitřně drásá čím dál více. Nedávná razie FBI na Trumpově farmě paradoxně může přispět k prohloubení krize strany, protože donutí republikány znovu se postavit za exprezidenta.

Demokratické republikánky

K jiným paradoxům patří postavení samotné Cheneyové. Z deseti republikánů, kteří hlasovali proti Trumpovi, už většina raději odešla z politiky, protože se stali předmětem nechutných kampaní, nebo byla vytěsněna při hlasování, jako bylo to ve Wyomingu. Cheneyová šla hlavou proti zdi.

Čtěte také

Její porážku zmírnili lidé, kteří ji ještě nedávno považovali za hlavní odpůrkyni, totiž demokraté v jinak velmi konzervativním Wyomingu. Tisíce z nich změnili svou registraci na republikánskou, aby někdejší prominentní konzervativní političku mohli v primárkách podpořit.

Její donkichotský boj chápali jako součást záchrany americké demokracie před trumpismem, to považovali za důležitější než svůj odpor k republikánství a konzervatismu. Ve Wyomingu, který většina Američanů nikdy nenavštívila, se tak vlastně střetly dva koncepty demokracie.

Cheneyová v očích svých příznivců reprezentuje ústavní pojetí, založené na pravidlech a institucích. Hagemanovou zas její voliči chápou jako tu, která brání lid a jeho zájmy proti zkorumpovaným elitám a nestydí se za slovo populismus.

Jan Fingerland, moderátor a komentátor Českého rozhlasu Plus

Cheneyová si šla pro skoro jistou prohru a vlastně skončila její politická kariéra. Je jí ale teprve 56 a mluví se o tom, že její čas ještě přijde, až se republikáni probudí z trumpovského snu – třeba i v roli prezidentské kandidátky.

Sama Cheneyová a její příznivci mají ale na mušce už ty nejbližší prezidentské volby, kde by někdo mohl kandidovat jménem tradičního republikánství a odstřelit tak v roli „třetího kandidáta“ Donalda Trumpa, pokud by republikánským kandidátem byl právě on.

Autor je komentátor Českého rozhlasu

Spustit audio