Jan Fingerland: Čeká kauza Skripal na Sherlocka Holmese?

10. duben 2018

Ruská exilová komunita v Londýně má dlouhou, a také tragickou historii. Všiml si jí i autor příběhů Sherlocka Holmese. Jeho ruská hrdinka Anna nakonec umírá po požití jedu. Jak se zdá, Julii Skripalovou tento osud minul.

Zatímco šestašedesátiletý Sergej Skripal už není v ohrožení života, ale zůstává v intenzivní lékařské péči, jeho třiatřicetiletá dcera už nepotřebuje neustálý lékařský dohled a opustila nemocnici. Nevzdává se ale dohledu policejního, ukrývá se v bezpečí na neznámém místě.

Pro Rusko to znamená dvě špatné zprávy. Zaprvé, pokud se opravdu jednalo o ruský atentát na Skripala – třeba i za cenu obětování života jeho dcery - pak je to dvojitá blamáž FSB. A za druhé, pokud Skripal přežil, může poskytnout informace vedoucí k lepšímu objasnění celé věci.

To se částečně podařilo i Alexandru Litviněnkovi, který v roce 2006 sice útok poloniem nepřežil, ale stačil ještě britským vyšetřovatelům dodat indicie vedoucí k identifikaci pachatelů a také stihnul veřejně, takříkajíc před celým světem, obvinit ze své smrti Vladimira Putina. Teď Moskvě hrozí totéž od otce a dcery Skripalů.

Ruský humor

Julia Skripalová

Ruské velvyslanectví v Británii mezi tím vtipně popřálo Julii brzké uzdravení. Zároveň vyjádřilo obavu, zda to, co se jí děje, podstupuje dobrovolně. Nebylo jasné, zda míní otravu Novičokem a nebo ukrývání před médii a zvědavci.

Julia se ovšem pravděpodobně ukrývá i možným pokusem ji umlčet. Ruské úřady se zatím marně dožadují konzulárního přístupu k Julii Skripalové. Skripalová kontakt údajně odmítá, možná si vzpomněla, že v minulých letech za nejasných okolností zemřeli či zahynuli také její matka, bratr a strýc.

Ruské instituce i v tomto případě osvědčily smysl pro humor. Ruský velvyslanec přirovnal britské představitele k nejapnému ispektoru Lestradovi z příběhu o Sherlocku Holmesovi. Ruské ministerstvo zahraničí zas obvinilo Británii z nedbalosti, s níž se stará o bezpečnost ruských občanů pobývajících v Británii.

Nejde zdaleka jen o případ Litviněnka, zavražděného velmi exotickým způsobem, ale nyní už docela dlouhé řady lidí, kteří odešli ze světa předčasně a obvykle za nejasných okolností.

Prokletí Londýna

Britský tisk se v těchto dnech vrací k jiné záhadné smrti. Ruský exulant Alexadr Perepiličnyj roku 2012 náhle zemřel během joggování nedaleko svého nového domova v Surrey. Tento muž pomáhal odhalit rozsáhlé praní špinavých peněz v Rusku a obával se z obav o život vrátit domů.

Bývalý ruský agent Sergej Skripal, otrávený letos v Británii, během soudu v Moskvě v roce 2006

V jeho břiše byla později nalezena látka vyskytující se jen v květu Gelsemium elegans z úpatí asijských hor. Shodou okolností jedovatost této rostliny odhalil Arthur Conan Doyle, autor příběhů Sherlocka Holmese.

Před měsícem byl v Londýně nalezen mrtev Nikolaj Gluškov, také jeho smrt nyní vyšetřuje protiteroristické oddělení metropolitní policie. Gluškov byl blízkým spolupracovníkem bývalého oligarchy Borise Berezovského, jenž také zemřel za dosud nevyjasněných okolností v Londýně roku 2013.

Gluškov považoval jeho smrt za vraždu a upozorňoval na množící se případy úmrtí v řadách ruských exulantů v Británii. Týkat se to ale může i jiných zemí. Ministr spravedlnosti Pelikán po vydání Jevgenije Nikulina do Spojených států dost jasně naznačil, že se ruský hacker bál o život a že jeho život u nás možná opravdu byl ohrožen.

Jan Fingerland

Na počátku zmíněný případ Sherlocka Holmese, v němž vystupují ruští exulanti v Londýně, se jmenuje Zlatý skřipec. Když se slovutný detektiv dozvídá o nové záhadě, zazní tato slova: „Mám pocit, že jsem se ještě nesetkal s tak zamotaným případem. Tomu činu chybí motiv, pane Holmesi. To právě mi dělá starosti.“

Případ zlatého skřipce končí Holmesovým odjezdem na ruskou ambasádu v Londýně. Teď na své vysvětlení - a svého Holmese - ještě čeká případ Skripal.

Spustit audio