Jan Fingerland: Británie a Rusko, dvě bývalé velmoci, na sebe zavrčely

28. červen 2021

Na britské lodě už Rusko více než sto let nestřílelo. Až teď, totiž před několika dny v Černém moři. Co se v této oblasti odehrálo a o čem tento incident vypovídá? Jak už to u podobných událostí bývá, verze dvou stran sporu se liší v detailech, v celku i v hodnocení.

Podle britského tvrzení proplul torpédoborec Defender z ukrajinské Oděsy do Gruzie, a to nejkratší možnou trasou – a také po celou dobu mezinárodními vodami.

Čtěte také

Podle ruské verze Defender narušil ruské teritoriální vody, a to záměrně. Moskva si předvolala britskou velvyslankyni v Rusku a předala jí ostrý protest. Šlo prý o nebezpečnou akci, která byla porušením Úmluvy OSN o mořském právu. Pokud se budou podobné provokace opakovat, Londýn prý ponese veškeré možné důsledky.

Zajímavý je detail, podle kterého Britové odmítli ruské tvrzení, že na jejich loď ruská strana střílela. Podle Britů byla ruská střelba součástí předem ohlášeného ruského cvičení, nikoli palbou na britský torpédoborec.

Víme, co děláme

Britové samozřejmě velmi dobře věděli, co dělají, když se vydali na cestu. Na palubě byli i novináři, kteří odeslali záběry na plavidlo ruské pohraniční stráže, jež se snažilo donutit Brity ke změně kursu. Nebo na ruské letouny, jež prolétávaly velmi blízko Defenderu.

Čtěte také

Plavba Černým mořem nedaleko Krymu byla demonstrací nejen britského přesvědčení, že poloostrov Rusko obsadilo neoprávněně a že ani po několika letech není věc promlčena. Celý incident měl samozřejmě více vrstev. Na pondělí připadá dvoutýdenní cvičení, kterého se účastní vedle Britů a Američanů desítky dalších států všech kontinentů.

Britský torpédoborec navíc za jiných okolností tvoří doprovod největší britské vojenské lodi Královny Alžběty, na níž se, rovněž neobvykle, nyní nachází i americké vojenské letouny. Jde tedy také o manifestaci obnovené americko-britské vojenské spolupráce.

Plavba Defenderu je též projevem agilnější britské zahraniční politiky, jež se projevuje i vysíláním lodí do vzdálených oblastí. Konvoj se dále přesune do vod v blízkosti Číny, kde Peking buduje umělé ostrovy, kolem kterých si pak nárokuje teritoriální vody. Jde tedy o pokus ukázat, že mezinárodní koalice stojí za svobodou plavby a proti ruské i čínské politice.

Osobní záležitost

Vraťme se však k Rusku a Británii. Oba státy mají už několik let napjaté vztahy, konec konců ruské lodě se potulují i v blízkosti britských břehů, ruské tajné služby podnikly na britském území několik atentátů, které vedly i ke smrti britských občanů.

Čtěte také

Shodou okolností na středu připadly tři různé události. Jednou byl námořní incident. Druhou bylo rozhodnutí Evropské unie prodloužit hospodářské sankce vůči Rusku o další rok. Jde o opatření uvalené právě v souvislosti s okupací Krymu.

V tentýž den ale představitelé Francie a Německa vyjádřili přání, aby Evropská unie pozvala Vladimira Putina na svůj příští summit. Návrh schválen nebyl, ale postoje vůči Rusku očividně nejsou v Evropě jednotné.

Jan Fingerland

Je tu ještě jedna rovina. Podle některých hlasů zejména v Británii vlastně média zcela vyhověla ruskému přání a o situaci v Černomoří podrobně, někdy velmi dramaticky informovala. Podobně jako ruská média doma. A to je také vysvětlení neshody mezi britskou a ruskou verzí ohledně střelby na torpédoborec Defender. 

Autor je komentátor Českého rozhlasu 

Spustit audio