Jan Fingerland: Bin Ládin je zpátky, máme se bát?

30. květen 2017

Jméno bin Ládin ustoupilo v posledních letech do pozadí, stejně jako celá Al Káida. Teď jsou však tyto osvědčené značky zpátky v oběhu, i když v nové podobě a novém kontextu.

Od smrti Usámy bin Ládina už uběhlo více než šest let. Zanechal však za sebou dědictví v podobě organizace, kterou budoval, ideologie, kterou propagoval, a také rodiny, jíž byl otcem. Nejméně dva jeho synové, Chálid a Saad, už jsou po smrti, o jednom z těch, kteří jsou naživu, je však stále více slyšet.

Hamzovi bin Ládinovi je dnes asi 28, je patnáctým potomkem z dvaceti dětí slavného otce a odborníci soudí, že si byli velmi blízcí. Jeho matkou byla Chajría Sabárová, údajně nejoblíbenější bin Ládinova manželka a podle rodinné tradice potomkyně Prorokova. Hamza vyrůstal v Súdánu a později převážně v Pákistánu, jeho vlastní malé děti žijí údajně v Íránu.

Kluk z plakátu

Mnozí si ho pamatují jako chlapce, který vystupoval v propagandistických videích Al Káidy. Teď už je sám dospělý a Al Káida se očividně rozhodla udělat z něj „tvář“ své obnovené propagandy. Z korespondence nalezené v bin Ládinově úkrytu v Pákistánu vyplývá, že i on uvažoval o nástupnictví svého syna.

Zásadní otázkou je, co vlastně Hamza bin Ládin je – bude vůdcem Al Káidy, a nebo nositelem slavného jména s hlasem podobným svému otci? Většina expertů soudí, že Hamza nemá, přinejmenším prozatím, zkušenosti, znalosti ani konexe, které by ho k vedení organizace opravňovaly.

Proto se mluví o tom, že skutečnými esy současné Al Káidy jsou méně viditelní lidé, jako Sajf Ádil nebo Abú Mohamed Džulání, kteří se už podíleli na plánování a realizaci řady operací. Přesto Hamzu bin Ládina pomalu odcházející náhradní šéf Al Káidy Ajmán Zaváhirí předloni představil jako svého nástupce a samozřejmě také nástupce slavného otce.

Hamzův vzestup si totiž nelze odmyslet od faktu, že Al Káida byla v posledních letech zastíněna Islámským státem. A to téměř ve všech ohledech, včetně schopnosti vybudovat cosi jako stát s vlastní ekonomikou, armádou a územím. Islámský stát se však pravděpodobně pomalu odebírá do historie a Al Káida, která přežila v ústraní, cítí svou velkou druhou šanci. Silná značka jména „bin Ládin“ mu k tomu má pomoci.

Nová šance

Logo

Al Káida ze scény nikdy zcela nezmizela, dokázala si uchovat svou síť a zejména ve vzdálenějších oblastech světa zakládat nové odnože. Už delší dobu je zřejmé, že jejím dlouhodobým cílem bylo vytvořit základnu v Sýrii, tak trochu skromnější, ale trvalejší variantu toho, čeho dosáhl Islámský stát.

Učinila tak pod různými novými názvy, kterými se od původní organizace symbolicky oddělovala – nyní působí pod jménem Tahrír aš Šam. Drží ve svých rukou nemalé území zejména na severu a odolávala jak Islámskému státu, tak i ostatním povstaleckým skupinám, o syrské armádě nemluvě. Teď, když se smyčka kolem syrské základny Islámského státu ve městě Rakka pomalu stahuje, chystá se Al Káida chystá sklízet plody své trpělivosti.

Vnitřní konkurence

Právě zmíněný Abú Mohamed Džulání je vůdcem nové syrské inkarnace Al Káidy a jeho reálný význam pro budoucnost organizace je momentálně mnohem větší, než u Hamzy bin Ládina. Islámský stát ovšem za sebou nechá v oblasti i v Evropě mnoho sirotků. Těch na Blízkém východě se rád ujme Džulání, ale mladý bin Ládin by se mohl stát otčímem zájemcům o džihád na Západě.

V tomto ohledu je ale mnohem méně ctižádostivý než jeho otec. Zatímco Usáma organizoval a prováděl velké akce, syn zatím jen vyzývá své následovníky, ať coby osamělí vlci všemi prostředky útočí na nepřátele – to je jednoznačný regres.

Přesto nelze vyloučit, že Hamzovy ambice vzrostou. Zatím například odmítá ukazovat svou tvář, což signalizuje, že nechce být užitečnou reklamní tváří, ale generálem, který potřebuje anonymitu. Teoreticky by se pak Hamzovým největším nepřítelem mohly stát nikoli západní tajné služby, ale skuteční vůdcové Al Káidy. Není lehké být synem slavného otce.

Spustit audio