Jan Drda v rozhlase. Mluvil o svém románu Městečko na dlani i inspiračních zdrojích

Další z našich rozhlasových záznamů z válečných dob je věnován Janu Drdovi. V roce 1943 mluvil v protektorátním rozhlase o svém tehdy už slavném románu Městečko na dlani.

V překvapivě uvolněném rozhovoru vzpomíná Drda na svá mladá léta na Příbramsku a mluví o inspiračních zdrojích pro Městečko na dlani. Kniha byla v těch letech tak populární, že velmi brzy po jejím vydání vznikl celovečerní film režírovaný Václavem Binovcem.

Jak připomíná historik Eduard Burget, s filmem jsou spojeny přinejmenším dvě lidské tragédie. Už během natáčení byl zatčen umělecký poradce filmu, písničkář Karel Hašler (byl Žid a dodnes se s jistotou nedá dokázat ani vyrátit, že na jeho zatčení a odvlečení do koncentračního tábora Mauthausen měl podíl i známý antisemita a režisér filmu Václav Binovec).

A v době premiéry filmu Městečko na dlani v září 1942 byla zatčena i herečka Anna Letenská, která ve filmu ztvárnila epizodní roli. Její muž pomohl lékaři, který ošetřoval Jana Kubiše. Měsíc po zatčení byla Letenská v Mauthausenu zastřelena.

O filmu v rozhovoru s Janem Drdou ale řeč není, zato se spisovatel vyznává ze svých inspirátorů, v první řadě jmenuje Jana Nerudu. Je ale zjevné, že má spíš na mysli své bývalé redakční kolegy z Lidových novin Karla Čapka a Karla Poláčka. Což byla ovšem jména, která by bylo nemyslitelné vyslovit v rozhlase v protektorátních letech.

Drdův rozhovor z roku 1943 i další osudy tohoto spisovatele rozebírá s historikem Eduardem Burgetem redaktorka Milena Štráfeldová.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio

Související