Jan Bednář: Zimmermanův případ

15. červenec 2013

Posluchači Českého rozhlasu starší a střední generace si jistě vzpomenou na skvělý americký černobílý film z padesátých let „Dvanáct rozhněvaných mužů“, v němž hlavní roli ztělesnil slavný americký herec Henry Fonda a jednu z vedlejších rolí náš emigrant Jiří Voskovec. V 60. letech se film promítal i v Československu a měl u nás stejně jako ve světě nebývalý úspěch.

12 soudních porotců ve filmu rozhodovalo, zda je chlapec vinen z vraždy svého otce. Původně jasný případ viny se díky zprvu drobným pochybnostem jednoho z porotců postupně mění a vyvíjí a nakonec tento jediný přemýšlivý porotce přesvědčí všechny ostatní a verdikt zní jednomyslně – nevinen – a obžalovaný musí být propuštěn na svobodu.

Něco podobného není v americké justici asi tak zcela výjimečné, jak to na první pohled vypadá, naopak, v mnoha soudních případech se jistě objevují pochybnosti a pokud porota – složená z občanů, nikoli soudců a právníků – není jednoznačně přesvědčena o vině a prokuratura neprokáže vinu obviněnému, bývá propuštěn.

Málokterý případ ovšem tak silně rozhýbal veřejné mínění ve Spojených státech jako verdikt nad Georgem Zimmermanem, který před rokem a půl smrtelně postřelil na Floridě sedmnáctiletého černošského chlapce Trayvona Martina. Podle soudu se to stalo v sebeobraně. Zimmerman se přihlásil jako dobrovolník do sboru občanů, kteří dohlížejí na bezpečnost v malém americkém městě a při násilném incidentu, který dnes už asi nikdo úplně nevysvětlí, 26. února loňského roku, fatálně postřelil Martina, který ho předtím udeřil holí do hlavy.

Je pravda, že černošský chlapec nebyl ozbrojen, jak zdůrazňovala prokuratura, střelnou zbraň měl pouze Zimmerman. Ten to ovšem nemusel vědět a raději vystřelil jako první.

Případ vyvolal velkou pozornost amerických médií už loni na jaře a byl tak naneštěstí od počátku silně zpolitizovaný. Černošští aktivisté možná pravdivě tvrdili, že Zimmerman by chlapce nezastřelil, kdyby to byl bílý chlapec. Pouze černošští mladíci jsou totiž obecně ve společnosti považování za sociální a kriminální „problém“. Polínko do ohně emocí si tehdy bohužel přiložil i prezident Barack Obama, který prohlásil – cituji – „Kdybych měl syna, vypadal by jako Trayvon.“

Teď musí prezident Američany uklidňovat. Velké demonstrace proti soudnímu rozhodnutí se konají v těchto dnech po celé Americe a společnost je ostře rozdělená na dva protilehlé tábory. Prezident vysvětluje, že „je to tragédie, která se stala“ a vyjadřuje pochopení pro ty, kdo se bouří. Říká ale také: „Jsme národ práva a porota se vyslovila.“ Rozhodnutí soudu musíme respektovat, i když se nám někdy nelíbí.

autor: Jan Bednář
Spustit audio