Jan Bednář: Zavádí ruská tajná služba falešnou stopu?

17. květen 2013

Vyšetřování teroristického útoku při bostonském maratonu pokračuje pomalu ale jistě. Podle posledních zpráv zanechal Džochar Carnajev uvnitř lodi, v níž se skrýval před zadržením, písemný vzkaz. Na trup lodi napsal propisovačkou jakési vysvětlení svého činu, které zřejmě bude muset být teď z lodi vyříznuto a předloženo jako důkaz soudu. Nápis uvádí, že pumový útok v Bostonu je „odplatou za válku Spojených států v Iráku a Afghánistánu“, což svým obsahem odpovídá tomu, co sdělil po zatčení policii.

Svého staršího bratra Tamerlána, hlavního osnovatele teroristického útoku v Bostonu, který při přestřelce s policií zemřel, označil Džochar za mučedníka a své lidské oběti zařadil mezi „přidružené válečné škody“. A dodal: „Když napadáte jednoho muslima, napadáte všechny muslimy.“

To vše celkem souhlasí s teoretickým předpokladem, že bratři Carnajevové jednali sami o své vůli a iniciativě a že jejich zločin vyvstal jaksi z vnitřních amerických poměrů.

Vyšetřovatelé FBI ale sledují i jiné stopy a jednou z nich je Tamerlánův americký přítel Musa Chadžimuradov, původem z Čečenska, kterého Tamerlán s rodinou prý naposledy navštívil pár týdnů před útokem v Bostonu. Chadžimuradov přijel do Spojených států v roce 2004 v rámci programu OSN na ochranu uprchlíků z válečných zón a má pozoruhodnou minulost. V letech 1996 až 1999, během tak zvané první rusko-čečenské války, působil jako osobní strážce významného čečenského představitele a bojovníka za nezávislost Čečenska na Rusku, Achmeda Zakajeva, který pak z Ruska utekl a dnes žije v exilu v Londýně.

Chadžimuradov je invalida, přišel o obě nohy při zásahu ruských jednotek proti Zakajevovi v roce 2001. Jeho rodina podplatila policii v nemocnici a odvezla ho z Čečny do sousedního Ingušska. Odtud se dostal do Azerbajdžánu a nakonec do Spojených států. O připravovaném Tamerlánově teroristickém útoku prý nic nevěděl a byl tak velmi překvapen, že ho americká policie vyslýchala a prohledala mu byt.

Není vyloučeno, že ruská tajná služba záměrně navedla americkou FBI na stopu Chadžimuradova, aby ztížila pozici exulantu Achmedu Zakajevovi, o nějž má Rusko eminentní zájem. Moskva zatím bezvýsledně jednala o jeho vydání s Británií a pořád se snaží vykreslit všechny Čečence, kteří se staví proti Rusku, jako teroristy. Vyšetřování bostonského zločinu tak může mít i velmi zvláštní mezinárodně politické pozadí.

autor: Jan Bednář
Spustit audio