Jan Bednář: Vrazi novinářky Politkovské byli odsouzeni. Kdo si ale vraždu objednal, zůstává tajemstvím

9. červen 2014

Skoro osm let starý případ vraždy populární ruské novinářky Anny Politkovské, která se proslavila neohroženou kritikou Kremlu a ruské politiky v Čečensku, se odsouzením přímých pachatelů zločinu uzavírá alespoň částečně.

Soud v Moskvě dnes uznal vinu dvou hlavních obžalovaných z vraždy Politkovské, Čečenců Lom-Aliho Gajtukajeva a jeho strýce Rustana Machmudova, a poslal je na doživotí do vězení. Poměrně přísné tresty dostali i další účastníci zločinecké skupiny: dvanáct, čtrnáct a dvacet let vězení.

Vraždu opoziční novinářky podle soudu zosnoval Gajtukajev a Machmudov ji pak zabil šesti střelami z pistole. Za organizátora vraždy Politkovské byl označen také bývalý policista Sergej Chadžikurbanov a při činu prý pomáhali Machmudovovi jeho bratři Ibragim a Džabrail. Ti všichni tedy nyní poputují do vězení, i když jejich advokáti se prý chtějí odvolat.

Čtěte také

Celý případ je ale mnohem složitější. Anna Politkovská byla totiž zavražděna v roce 2006 z politických důvodů. Její reportáže z Čečenska byly trnem v oku tehdejších vládců v Kremlu a zejména ruského prezidenta Vladimira Putina.

Těm její články nejvíce vadily a ti také měli asi největší důvod k jejímu odstranění. Něco takového, podezření, které směřuje do nejvyšších pater ruské politiky, se ale z pochopitelných důvodů asi už nikdy nevyšetří.

Soud v Moskvě dnes uznal vinu dvou hlavních obžalovaných z vraždy Politkovské, Čečenců Lom-Aliho Gajtukajeva (vpravo) a jeho strýce Rustana Machmudova (uprostřed), a poslal je na doživotí do vězení

Je nám tak představena verze, že vraždu Politkovské spáchali sami Čečenci – tedy ti z nich, kdo nebyli spokojeni s jejími články, s jejím výkladem událostí. To je ale asi jen část pravdy.

Případ vraždy novinářky Politkovské byl od začátku poznamenán velkými politickými zájmy a vlivy. Vyvolal hned obrovskou pozornost na Západě a ruské úřady si s ním dlouho nevěděly rady. Kritikové Kremlu vraždu Politkovské nejspíš právem považují za důkaz, že smělá novinářka musela být umlčena.

Čtěte také

První pokus ruských úřadů vypořádat se nějak s vrahy Politkovské skončil v roce 2009 fiaskem, když obžalovaní byli propuštěni na svobodu pro údajný nedostatek důkazů. Nejvyšší soud ale pak vrátil případ prokuratuře k došetření.

Zavražděná novinářka Anna Politkovská na archivním snímku z roku 2010

Výsledkem toho byl dnešní proces a jeho předzvěstí už rozsudek z loňského roku, kdy byl na jedenáct let odsouzen bývalý policejní důstojník Dmitrij Pavljučenkov za to, že poskytl vrahovi zbraň.

Mezi odsouzenými jsou tedy už dva bývalí policisté. Ale dosud není jasné, kdo si vraždu Politkovské opravdu objednal.

Pavljučenkov během výslechů vypovídal, že zločin objednali někdejší vůdce čečenských povstalců Achmed Zakajev a známý ruský podnikatel Boris Berezovskij, který loni zemřel v Británii. To je ale velmi nepravděpodobné. Ani Zakajev, ani Berezovskij k tomu neměli žádný srozumitelný motiv, naopak, jim kritické články, které psala Politkovská, vlastně musely vyhovovat.

Motiv z tohoto hlediska měl naopak samotný ruský režim.

Odsouzením viníků, bude-li právoplatné, ale případ končí. A víc se nedozvíme.

autor: Jan Bednář
Spustit audio