Jan Bednář: USA a EU uvalují nové sankce na Rusko

28. duben 2014

Spojené státy a Evropská unie se v pondělí rozhodly uvalit nové sankce proti vybraným ruským činitelům a společnostem, spojeným s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Podle sdělení Bílého domu se sankce týkají sedmi ruských vládních činitelů, považovaných za blízké spolupracovníky prezidenta Putina, jejichž majetek ve Spojených státech bude „zmrazený“, a zároveň se na ně vztahuje zákaz cestování do USA.

Sankce se dále týkají 17 ruských podniků a bank spojených s prezidentem Putinem, a jak oznámil Bílý dům, americké ministerstvo obchodu zastavuje vývozní licence vyspělých technologií, které by mohly zvýšit bojeschopnost ruské armády, a zruší všechny dosud vydané licence, které splňují toto kritérium.

Podobné sankce, které zasáhnou patnáct vybraných jednotlivců, ohlásila v pondělí předběžně i Evropská unie s tím, že podrobnosti o evropských sankcích budou uveřejněny oficiálně až v úterý.

Čtěte také

Mezi postiženými, které zasáhnou americké sankce, je i ředitel ruské polostátní energetické společnosti Rosněfť Igor Sečin, považovaný za důležitého politického spojence Vladimira Putina. Ačkoli samotná společnost Rosněfť se nestala předmětem sankcí, její akcie na burzách poklesly hned po oznámení, že se americké sankce vztahují na jejího ředitele.

Podle odhadu amerických činitelů ztratilo Rusko během letošního roku v důsledku napětí na Ukrajině a své vojenské intervence v této oblasti celkem asi 60 miliard dolarů, které postupně „odplynuly“ z Ruska jako neuskutečněné investice.

Proruská demonstrace v Doněcku

To není malý obnos a nad vyhlášením nových sankcí jistě ruský prezident Putin jen tak nemávne rukou. Je ale otázka, zda ho tento druh protestů může opravdu zastavit anebo odvrátit od jinak zřetelných cílů imperiální politiky. Z laického pohledu se zdá, že nikoli. A že ani mnohem přísnější sankce by nejspíš ruského vládce neodradily. Mají spíše jen symbolický význam.

Navíc je třeba si uvědomit, že Evropská unie má v novém ekonomickém boji s Ruskem mnohem více co ztratit než Spojené státy. Ten rozdíl je prostě dán skutečností, že objem obchodu mezi Evropskou unií a Ruskem je asi desetkrát větší, než objem obchodu Ruska se Spojenými státy. Ze strategických surovin Evropa např. nakupuje v Rusku asi čtvrtinu zemního plynu.

Čtěte také

Ekonomické sankce namířené proti Rusku se tedy také odrazí na výkonu evropské ekonomiky. Není proto divu, že v Evropě nyní sílí hlasy, které na místo sankcí nabádají k opatrnosti. Ozývají se zejména představitelé velkých evropských průmyslových podniků a korporací.

Například předseda představenstva německé energetické společnosti Wintershall, která nakupuje v Rusku naftu a zemní plyn, Rainer Seele tvrdí, že „sankce nikomu neprospějí“ a že poškodí nejen Rusko ale i Německo a celou Evropu.

Podobné názory nejsou v Evropě výjimkou a evropští politikové se proto spíše přiklání ke kompromisu: dát najevo nesouhlas s postupem Ruska na Ukrajině, ale jen tak, aby nevznikaly velké ekonomické ztráty. A to je těžké rozhodování…

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.