Jan Bednář: Turecké důlní neštěstí

15. květen 2014

Důlní neštěstí mají někdy na rozdíl od přírodních katastrof své lidmi způsobené příčiny. Nejsou to vždy jen neštěstí, která na své oběti uvalila anonymní nešťastná náhoda. Bylo by tomu tak například, kdyby se důlní šachty prostě zhroutily pod tlakem zemské přitažlivosti anebo kdyby horníky náhle udusil zemní plyn, na nějž při vrtání v dole narazili. Takové katastrofy se předvídat nedají a není vůbec v lidských silách je odvrátit. Přijdou jako blesk z čistého nebe…

Některá důlní neštěstí však mají příčiny, kterým by bylo možné zabránit – při větší opatrnosti a pečlivější kontrole všech pracovních podmínek a důkladného zabezpečení důlního prostředí. A to je zřejmě případ, k němuž nyní došlo v Turecku.

V uhelném dole u tureckého města Soma zahynuly včera stovky horníků. Spolehlivé informační zdroje uvádějí 282 obětí na životech, přičemž dalších 150 horníků se zatím považuje za pohřešované, ale je asi velmi pravděpodobné, že je k počtu potvrzených obětí můžeme připočíst.

Tak velké neštěstí samozřejmě vyvolává silné emoce ve společnosti a není divu, že rozhořčené davy lidí teď hledají viníky. A ty bude nejspíš možné najít, protože příčina katastrofy je známa a nepatří mezi přírodní živly – v dole totiž vypukl požár z vadné instalace elektrického zařízení.

Čtěte také

„To, co se stalo v městě Soma, není hra osudu, ale vražda,“ uvedla včera ve svém oficiálním vyjádření tamní skupina důlních elektrikářů. Její členové nejsou žádnými politickými aktivisty, jen odborníky ve své profesi, ale jejich sdělení má nesmírně výbušný politický význam. Obviňuje totiž jednoznačně majitele dolu z toho, že katastrofu zavinil.

Proto má a ještě asi bude mít současné rozhořčení v Turecku vážné politické následky.

Před deseti lety dala turecká vláda zelenou privatizaci uhelných dolů a postižený důl u města Soma přešel do soukromých rukou v roce 2005.

Vláda tak nese vlastně přímou odpovědnost za následky takového kroku, kterými mohlo být například zanedbání elektrické izolace kdesi v podzemí.

Jedno z největších důlních neštěstí v dějinách Turecka si vyžádalo už před 200 mrtvých

Turecké odbory vyhlásily na dnešek 24ti hodinovou stávku a obviňují vládní privatizační projekt z toho, že učinil pracovní podmínky v dolech nebezpečnější než dřív.

Tisíce lidí se dnes vydaly do ulic v mnoha tureckých městech, aby protestovaly proti tomu, co se stalo.

Premiéra Erdogana, který se ve středu dostavil na místo neštěstí, lidé ve městě Soma vypískali a kopali do jeho automobilu a situaci teď jen horko těžko uklidňuje turecký prezident Gul. Ani jeho návštěva pozůstalých a zraněných horníků v místní nemocnici se neobešla bez protestů.

V hlavním městě Turecka Ankaře musela policie zasahovat proti demonstrantům, kteří se vydali k ministerstvu energetiky, pomocí slzného plynu a vodních děl.

Politické následky katastrofy pozná turecká vláda definitivně, asi až současná vlna protestů odezní. A jistě to pro ni bude citelná ztráta.

autor: Jan Bednář
Spustit audio