Jan Bednář: Thajsko je opět na pokraji občanské války

2. prosinec 2013

Země jihovýchodní Asie mají k demokracii zřejmě ještě mnohem dál, než nejrůznější autokratické a diktátorské režimy, které známe z našeho relativně blízkého i vzdálenějšího okolí. Konkrétně Thajsko prožívá v těchto dnech další násilné demonstrace a pokus o státní převrat a země se znovu ocitá na pokraji občanské války.

V Thajsku přitom nejsou státní převraty nijak neznámé. Za posledních patnáct let se uskutečnily nejméně třikrát, a abychom tamnímu současnému dění trochu rozuměli, musíme si nedávnou thajskou historii trochu připomenout.

Thajsko je formálně konstituční monarchií, která má svoji vládu a parlament, ale skutečnou politickou moc tam po desítky let drží v rukou armáda, respektive vojenská junta. Na přelomu tisíciletí však dostalo Thajsko po vzoru Západu moderní ústavu a v prvních volbách podle ní v roce 2001 zvítězila strana místního boháče Tchaksina Šinavatry, který se stal premiérem a jako prvnímu v historii země se mu také podařilo v úřadě dokončit celé jedno funkční období.

V druhých volbách, v roce 2005, kterých se zúčastnil rekordní počet voličů, Šinavatra znovu zvítězil, a získal dokonce absolutní většinu parlamentních křesel. Naneštěstí to ale nebyly volby poctivé a jenom ukázaly, že ke skutečné demokracii má Thajsko ještě hodně daleko – docházelo při nich k masivnímu vykupování hlasů voličů a mnoha podvodům, včetně násilností během hlasování.

Snad proto (a kvůli další korupci) Šinavatru o rok později svrhl vojenský puč, armáda ústavu zrušila a premiér utekl do exilu. Jako miliardář si dodnes nežije špatně v Dubaji.

V Thajsku následovalo několik let zmatků a další státní převrat, tentokrát právníků. Nepokoje a velké násilné demonstrace před třemi lety protestního hnutí „Červených košil“ si vyžádaly skoro 90 obětí na životech a 1400 zraněných.

Ve volbách před dvěma lety zvítězila nynější thajská premiérka Jinglak Šinavatrová, která má tu smůlu, že je sestrou vyhnaného premiéra Tchaksina Šinavatry. Opozice ji proto obviňuje, že její vládu z exilu de fakto řídí její bratr (a něco na tom nejspíš bude, prý se účastnil zasedání vlády po internetu).

Premiérka Šinavatrová zatím odmítá požadavek demonstrantů, aby odstoupila. Zavázala se však, že proti nim nepoužije násilí, což bude asi těžké splnit. Demonstranti totiž útočí na vládní budovy a policie je nestačí odhánět slzným plynem. V jednom místě zatím policie používá proti útočníkům gumové projektily – ale je jen otázkou času, kdy gumové vymění za ostré náboje. A pak by musel přijít masakr jako před třemi lety.

Na vyjednávání s opozicí moc času nebude, i když Šinavatrová řekla, že pro jednání s nimi „otevře všechny dveře“. Nebude ale moci vyhovět jejich požadavku, aby odstoupila a uvolnila tak místo vládě „lidu“. Ta nemá s demokracií už vůbec nic společného, ať už je vládnoucí třída jakkoli zkorumpovaná.

autor: Jan Bednář
Spustit audio