Jan Bednář: Teror v Bostonu jako pomsta za Irák

24. duben 2013

„Pumový útok na bostonský maraton byl pomstou za americkou invazi do Afghánistánu a Iráku,“ uvedl prý jeden ze dvou bratrů-útočníků, Džochar Carnajev, který leží s těžkým zraněním v nemocnici a jehož bratr Tamerlan, zřejmě hlavní iniciátor teroristického útoku v Bostonu, přišel minulý týden při přestřelce s policií o život.

Máme tedy konečně před sebou vysvětlení motivu jejich činu. Není to ještě úplné vysvětlení, ale jako základní informace o tom, proč se rozhodli zabíjet civilisty při velké americké sportovní akci, to zatím postačuje.

Všimněme si především, že důvodem zločinu byla „pomsta“. Tedy něco, co často uvádějí jako relevantní důvod k násilnostem islámští extrémisté a co například jednoznačně zapovídá evropské křesťanství. Jistě nemůžeme obviňovat z terorismu žádné náboženství, ale pomsta jako odůvodnění činu má své místo právě v islámském světě.

Mladší bratr z obou atentátníků, Džochar, byl údajně v muslimské víře o poznání vlažnější než starší Tamerlán. Dokonce si prý při večírcích rád užíval alkoholu a marihuany, zatímco Tamerlan byl ve víře v posledních letech čím dál tím přísnější – nepil vůbec alkohol, horlivě studoval korán a snažil se prý chovat jako pravověrný muslim. Tuto proměnu u něj pozorovali jeho příbuzní a známí.

Psychologové si teď mohou lámat hlavu otázkami, „kdy, jak a proč“ přechází upřímná, vřelá náboženská víra do fanatismu. Neboť nic jiného než zcela „slepý“ fanatismus je nemohlo přivést k jejich činu. Tamerlan byl zjevně nebezpečný fanatik a ke svému zločinu asi přiměl i svého bratra.

Je také zajímavé, jak teroristé – pokud se někdy dostanou před soud a mají možnost vysvětlovat své motivy – přehlížejí utrpení vlastních obětí. Tamerlan prý nedávno vykládal svému sousedovi cosi o koloniální politice Spojených států a o tom, že Američané zabíjejí nevinné lidi v Iráku a v Afghánistánu. Ale to, že on se pak vydal spolu s bratrem zabíjet nevinné civilisty v Bostonu, mu nijak divné nepřipadalo.

V takto pokřivené logice teroristických fanatiků nemají jejich oběti žádnou cenu, je to jen jakýsi materiál, který slouží k rozdmýchávání emocí ve veřejném, politickém prostoru. Faktem ale je, že bratři Carnajevové zabili v cíli maratonu v Bostonu tři zcela nevinné lidi a 200 dalších rovněž nevinných civilistů zranili.

A to bude muset vzít v úvahu soud, u nějž křivá logika nemůže platit.

autor: Jan Bednář
Spustit audio