Jan Bednář: Summit Evropské unie chce řešit daňové úniky

21. květen 2013

Bankovní tajemství a daňové ráje. To jsou dva klíčové pojmy, jimiž se mají zítra v Bruselu zaobírat nejvyšší představitelé zemí Evropské unie.

Je dávno veřejným tajemstvím, že existují způsoby, jak se vyhnout legální cestou placení daní. V České republice o tom víme své. Ale i v západní Evropě čas od času vypukne skandál, když se zjistí, že ten či onen boháč anebo nějaká veliká firma neplatí řádně daně. Jak k tomu přijdou ti ostatní, kdo daně platí? To je většina z nás, obyčejných zaměstnanců a řádných daňových poplatníků.

Ti vychytralejší podnikavci si asi vždycky nějakou cestičku najdou. Jde ale také o to, jak snadné to mají a co by měl dělat stát, aby se jim postavil do cesty. Evropa se jak známo zmítá už léta v hluboké ekonomické krizi a snaha je šetřit, kde se dá. Nyní snad konečně dochází i na daňové úniky.

Už před týdnem se ministři financí členských zemí Evropské unie dohodli, že o tom zahájí jednání se zeměmi, které lze v Evropě považovat za daňové ráje: jsou to jmenovitě Švýcarsko, Lichtenštejnsko, Monaco, Andora a San Marino. Námitky proti změnám mělo jen Lucembursko a Rakousko, které také zřejmě nechtějí ztratit výhody, které jim asi plynou z dosavadní šíře bankovního tajemství, ale nakonec se i tyto členské země Evropské unie rozhodly přidat k většině.

Očekává se proto, že představitelé Evropské unie nyní vyvinou patřičný nátlak na příslušné země, aby změnily své vnitřní předpisy týkající se bankovního tajemství a umožnily těsnější spolupráci s finančními úřady jiných zemí, což by mělo přispět k efektivnějšímu potírání dosud velmi častých a běžných daňových úniků. Odhaduje se, že jejich výše dohromady dosahuje astronomické částky: tisíc miliard euro ročně v celé EU.

Předseda Evropské komise Jose Manuel Barroso o tom dnes promluvil v Evropském parlamentě. Řekl, že tak velké množství peněz prostě není možné nechat nadále unikat přes nedokonalé sítě. A slíbil evropským poslancům, že na zítřejším summitu Evropské unie vyzve přítomné státníky členských zemí, aby přijali legislativní návrhy, které umožní do dvou let automatickou výměnu informací o všech plátcích a neplatičích daní.

Je třeba říci, že částečně si tyto informace finanční úřady zemí Evropské unie vyměňují už dnes, ale vzájemně přístupná data se netýkají všech osobních příjmů ani všech zisků firem. A to by se nyní mělo změnit. Půjde-li všechno dobře, mohl by nový zákon v Evropské unii začít platit od 1. ledna roku 2015.

autor: Jan Bednář
Spustit audio