Jan Bednář: Špionážní skandál pokračuje

26. říjen 2013

Rozčilení v Evropě v minulých dnech vyvolaly zprávy médií, že americká Národní bezpečnostní agentura zaznamenávala loni v prosinci desítky tisíc telefonických hovorů. Skandál vypukl nejprve ve Francii a vzápětí v Německu, kde podle místních expertů Američané monitorovali také mobilní telefon spolkové kancléřky Angely Merkelové.

Ta toto podezření hned zatelefonovala americkému prezidentu Obamovi, který ji prý ujistil, že to není pravda, respektive že její hovory Američané „neodposlouchávají a ani nemají v úmyslu odposlouchávat“. Někteří pozorovatelé z jeho slov ovšem vyvodili, že Obama vlastně pobuřující novinku nepopřel, protože nemluvil o tom, co bylo v minulosti, ale o tom, co je a bude – to, že do budoucna nechtějí Američané německou kancléřku sledovat, prý ještě neznamená, že to nedávno nedělali.

V Paříži a Berlíně si hned povolali na kobereček americké velvyslance, aby jim předali oficiální protest a žádali vysvětlení a Německo nyní posílá do Washingtonu šéfy své vnitřní a zahraniční bezpečnostní služby, aby přímo v Bílém domě žádali odpověď na otázky, které si kladou.

Z mediálních zpráv minulých dnů se zdá, že Spojené státy sledovaly evropské vrcholné politiky a rozhořčení nad tím převládalo i na dvoudenním summitu Evropské unie v Bruselu. Informace, které ovšem pocházejí z půl roku starých dokumentů bývalého spolupracovníka amerických agentur Edwarda Snowdena, tak konečně účinně zasáhly svůj cíl, americkou diplomacii. A Obamova vláda nyní veřejně přiznává, že má v diplomacii potíže. Evropané hovoří o vzájemné nedůvěře, která zde zavládla, a o tom, že „nedostatek důvěry může poškodit naši vzájemnou spolupráci,“ jak oficiálně zaznělo na bruselském summitu.

Paříž a Berlín ohlásily, že chtějí do konce roku uzavřít dohodu s Washingtonem o tom, že jejich služby nebudou sbírat informace na sebe navzájem. Západní špionáže by podle Merkelové neměly působit proti sobě a německá kancléřka chce prosadit stejnou dohodu i uvnitř Evropské unie – aby zpravodajské služby členských zemí EU spolu navzájem spolupracovaly, a ne aby špionovaly jedna na druhou.

To sice hezky zní a vypadá na první pohled, ale bude se to nejspíš těžko zavádět v praxi. Představa německé kancléřky, že se snad zpravodajské služby předem vyhnou nějakému prostoru, totiž příliš odporuje dosavadním zvyklostem nejen v Evropě, ale i všude jinde ve světě. Tyto služby přece obecně plní úkoly národních vlád a budou se podřizovat požadavkům z Bruselu, jen pokud jim to samy jejich vlády poručí. Pak by ale taky musely rezignovat na své dosavadní úkoly a cíle, kterými je a vždy byla ochrana národních zájmů dané země. Proč by si jinak měly státy své zpravodajské služby vydržovat?

Možná se na takové myšlenky přijde, až opadne současná vlna hysterie. A sami evropští státníci si lépe uvědomí a pochopí, k čemu spolupráci s Američany potřebují.

autor: Jan Bednář
Spustit audio