Jan Bednář: Snowden a spor o americké špionážní služby

24. červenec 2013

Ruské úřady poskytly americkému uprchlíkovi Edwardu Snowdenovi provizorní osobní doklady, které mu umožňují opustit tranzitní prostor moskevského letiště Šeremetěvo. Zatím sice zůstává v Moskvě a jeho žádost o prozatímní azyl v Rusku ještě nebyla vyřízena, ale poskytnutí osobních dokladů se jeví jako první krok na jeho složité a dramatické cestě na svobodu.

Už několik latinsko-amerických zemí vyjádřilo ochotu poskytnout Snowdenovi politický azyl, jestliže o to požádá, avšak k takovému kroku by musel mít alespoň platný cestovní pas. Jeho americký pas je totiž neplatný. Teď tedy dostal ruské doklady.

Možná mu to už bude stačit k tomu, aby zmizel v Latinské Americe. Možná si ale ještě počká na rozhodnutí ruských úřadů o dočasném azylu – v tom případě by mohl zůstat v Rusku legálně celý rok. Jeho právník a mnoho lidí, kteří mu fandí, by se o něj pak jistě dobře postarali.

Pro Snowdena nepříjemným faktem však zůstává to, že ve Spojených státech mu hrozí trestní stíhání a soudní proces za úmyslné vyzrazení tajných informací. Řada západních zemí by ho zatkla, kdyby se ocitl na jejich území a předala by ho do USA. Takže s velkým klidem asi nebude žít.

Shodou okolností to, co prozradil, má právě nyní své politické následky. Americká Sněmovna reprezentantů by měla dnes hlasovat o návrhu zákona, který má výrazně omezit akce špionážních služeb.

Novela zákona o financování obrany, kterou předložil republikánský kongresman Justin Amesh, by mohla zablokovat fondy americké Národní bezpečnostní agentury a zastavit tak shromažďování dat o telefonických hovorech v USA.

Amesh novelou reagoval na Snowdenova odhalení a tvrdí, že současná široce pojatá americká špionáž je příliš velkým zásahem do občanských svobod.

Prezident Barack Obama ale aktivity Národní bezpečnostní agentury obhajuje a dokonce vyslal jejího ředitele, generála Keithe Alexandera, tento týden osobně do Kongresu, aby proti novele mezi kongresmany loboval.

Mluvčí Bílého domu zase označil snahu omezit Národní bezpečnostní agenturu za „zbrklou“ a „neuváženou“. Shromažďování údajů o telefonních hovorech je podle něj „klíčovým nástrojem prevence“ v boji proti teroristickým činům.

Celá záležitost je – jak patrno – ve skutečnosti velmi složitá a obě hlavní americké politické strany jsou v té věci názorově nejednotné. V debatě vystupují republikáni i demokraté na obou stranách sporu.

Pozorovatelé však odhadují, že Ameshova novela nejspíš nevstoupí v platnost, i kdyby ji schválila Sněmovna reprezentantů. V Senátu, druhé komoře Kongresu, mají totiž většinu Obamovi demokraté.

autor: Jan Bednář
Spustit audio