Jan Bednář: Severní Korea vyhrožuje jaderným útokem

7. březen 2013

Státní severokorejská tisková kancelář s odvoláním na vyjádření mluvčího ministerstva zahraničí v hlavním městě Severní Koreje Pchjong-jangu dnes pohrozila možností preventivného jaderného útoku této země proti Spojeným státům americkým.

V oficiální tiskové zprávě, kterou v severokorejské státní televizi přečetl její hlasatel a která pak obletěla svět, se doslova říká:
„Protože Spojené státy se chystají rozdmýchat jadernou válku, budeme uplatňovat své právo na preventivní jaderný útok proti ústřednímu sídlu tohoto agresora, abychom bránili svůj nejvyšší zájem.“

K tomu je třeba dodat, že tato na první pohled nesmírně nebezpečná mezinárodní situace nevznikla náhle, ale vyhrocuje se v podstatě už několik dnů a týdnů. Bezprostřední příčinou nejnovější akce se severokorejského režimu je skutečnost, že diplomatičtí zástupci Spojených států a Číny v pondělí oznámili, že se dohodli na přísnějších sankcích namířených proti tomuto podivuhodnému státu.

Sankce mezinárodního společenství, které by měla s končenou platností schválit Rada bezpečnosti Organizace spojených národů, jsou reakcí na nedávnou severokorejskou jadernou zkoušku, kterou odsoudili představitelé celého světa, včetně nejvyšších vládců Ruska a Čínské lidové republiky, která se doposud považovala za nejbližšího severokorejského spojence v mezinárodní politice.

Když Severní Korea před třemi týdny uskutečnila tuto již svoji třetí jadernou zkoušku, prohlásil americký prezident Barack Obama, že Spojené státy na tuto „provokaci“ tvrdě odpoví. Pchjong-jang oficiálně zkoušku označil za „nutné opatření sebe-obrany“ kvůli „pokračujícímu nepřátelství“ Spojených států.

A ještě dříve, než mohla začít Rada bezpečnosti navrženou rezoluci projednávat, přišla ze Severní Koreje první nepřímá odpověď: zástupce vrchního velitele severokorejské armády podle tamních státních médií prohlásil, že Severní Korea „kompletně zruší korejské příměří“ mezi severem a jihem. Tím, jak známo, skončila Korejská válka v roce 1953 a oba státy korejského poloostrova dosud neuzavřely mírovou smlouvu. Zrušení příměří by defakto znamenalo obnovení války mezi Jižní a Severní Koreou.

Dnešní prohlášení jde ještě dál a mluvčí severokorejské diplomacie řekl, že druhá korejská válka je prý nevyhnutelná – proto, že Washington a Soul odmítly zrušit své pravidelné společné vojenské manévry. Termín ukončení příměří je stanoven na 11. března. Takže se zřejmě máme příští týden na co těšit!

autor: Jan Bednář
Spustit audio