Jan Bednář: Řecký reformní plán nabízí kompromis

24. únor 2015

Jednání nové řecké vlády s představiteli Evropské unie o dalším odložení splátek neobyčejně vysokého řeckého dluhu dospělo nyní do rozhodující fáze, a jak se ukazuje, samotná řecká vláda nakonec přišla s výrazným kompromisem.

Krátce před půlnocí v pondělí večer poslal řecký ministr financí Varoufakis ministrům financí 19 zemí eurozóny nový reformní plán, který měl zajistit souhlas evropských institucí s prodloužením kalendáře splátek řeckých dluhů o 4 měsíce, a v úterý odpoledne příslušné instituce plán schválily.

„Bylo to na poslední chvíli, ale přišlo to včas,“ podotkl v úterý v Evropském parlamentu šéf ministrů financí eurozóny Disjsselbloem s tím, že řecký plán se zdá být „dostatečně obsáhlý“ na to, aby opravdu přesvědčil evropské činitele, že to Řecko myslí s reformami vážně.

Jak řekl, je to „platný počáteční bod k dalším změnám“.

Čtěte také

Už v sobotu totiž vyprší datum splatnosti řeckého dluhu ve výši více než 170 miliard euro, a Atény se proto nyní všemožně snaží dosáhnout odložení splátek.

Nový řecký premiér Alexis Tsipras je ale v obtížné situaci. Bude teď muset nějak vysvětlit řeckým voličům, že alespoň v této chvíli musí ustoupit od svých předvolebních slibů.

Není jistě lehké najít rovnováhu mezi požadavky věřitelů a očekáváním, které v Řecku vzbudil v kampani před nedávnými volbami.

Zprava: řecký premiér Alexis Tsipras a ministr financí Janis Varufakis

Řecký premiér Tsipras stále hovoří o nutnosti řešit „humanitární krizi“, která tam vznikla v důsledku rozsáhlých úsporných opatření vlády v minulém období, a do jisté míry je to pravda.

Nezaměstnanost v Řecku nyní dosahuje 25 %, a nezaměstnanost mládeže se dokonce blíží 50 %. Objem řecké ekonomiky se za posledních několik let propadl o čtvrtinu.

Představitelé Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu však trvají na tom, aby úsporná opatření pokračovala, respektive aby státní výdaje neohrozily rozpočet.

Za nadějný považují zástupci EU především závazek bojovat proti daňovým únikům a korupci, které spolu s pašováním tabáku a paliv představují v Řecku velké ztráty.

Premiér Tsipras už odvolal svůj předvolební slib, že zvýší okamžitě minimální mzdu. A další reforma mzdového systému teď bude muset probíhat tak, aby celkový účet na platy státních zaměstnanců zůstal stejný.

autor: Jan Bednář
Spustit audio