Jan Bednář: Půl století po atentátu na J. F. Kennedyho

21. listopad 2013

Když před půl stoletím zpráva o Kennedyho smrti obletěla svět, zůstali stát v šoku snad všichni, nejen jeho přátelé a obdivovatelé, ale i jeho političtí protivníci všeho druhu. Dokonce i za železnou oponou a v tehdejším Československu zapůsobila zpráva o atentátu na mladého amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho jako blesk z čistého nebe.

Něco takového nikdo nečekal a celý svět na okamžik nevěřícně strnul a náhle si uvědomil krutou pravdu o tom, jak zranitelná je naše civilizace, jak pomíjivé jsou její nejmodernější výdobytky a jak snadno mohou skončit svoji pozemskou pouť všichni, i její nejmocnější vrcholní představitelé.

John Fitzgerald Kennedy byl ve své době považován za nejmocnějšího muže naší planety, vedle ruského vůdce Chruščova a snad ještě Mao Ce Tunga.

Stál v čele ekonomické, vojenské a politické velmoci, která vítězila jako první v mnoha ohledech, včetně úžasně rychlého vědecko-technického a kulturně-ideového rozvoje. A právě to, že někdo mohl zabít tohoto muže, svět šokovalo.

John F. Kennedy je doma považován za jednoho z nejlepších prezidentů, jaké kdy Amerika měla. Střízliví historikové na něm samozřejmě najdou i stinné stránky, ale je pravda, že měl v sobě něco, co jiní prezidenti nemají – alespoň většinou ne.

Především dovedl inspirovat – a v tomto smyslu se stal skutečnou mravní autoritou. Celé generace Američanů si ho vážily a dodnes citují jeho slova. Slavný je třeba jeho berlínský projev z roku 1963, kdy Západnímu Německu nabídl solidaritu Spojených států amerických.

Rozhodoval se odvážně za kubánské krize v roce 1962 a přitom v jednání se Sovětským svazem uměl přispívat k mezinárodnímu uvolnění a k překonávání nesnesitelného napětí studené války. Ve své politice zaznamenal i neúspěchy, jako byl třeba nezdařený pokus svrhnout v roce 1961 kubánský komunistický režim Fidela Castra, tzv. invaze v zátoce Sviní, která byla skutečnou pohromou. Ale na druhé straně se mu podařilo dosáhnout první mezinárodní dohody o zákazu jaderných zkoušek.

Měl velké ambice a jen část z nich dokázal uskutečnit. Snad právě proto byl uprostřed své aktivity zavražděn.

Okolnosti atentátu na J. F. Kennedyho nebyly nikdy dostatečně vysvětleny. Snad můžeme říci, že člověk, který toho tolik udělal a ještě mohl udělat ve prospěch hodnot, kterým věříme, byl také člověkem, který někomu hodně vadil. Proto ho před 50ti lety zastavil vrah střelbou ze zálohy, aby jeho dráhu zmařil.

autor: Jan Bednář
Spustit audio