Jan Bednář: Povodeň zasáhla celou střední Evropu

5. červen 2013

Rozsáhlé povodně trápí v těchto dnech nejen Českou republiku, ale i naše středoevropské sousedy. Nejvážnější je v této chvíli asi situace na Labi, jen kousek na sever od našich hranic s Německem.

Sasko napjatě očekává velkou povodňovou vlnu po Labi, ale i tamní řeka Sála už vystoupala na čtyřsetleté maximum. Drama se proto dnes odehrávalo např. v německém Halle a okolí, kde úřady vyzvaly 30 tisíc lidí k evakuaci.

Hladina Labe v Drážďanech dnes odpoledne dosáhla výšky osmi a půl metru, tj. šest a půl metru nad svým normálem. Kulminace hladiny se tam očekává zítra odpoledne nebo večer, pravděpodobně těsně pod devíti metry. K tomu je třeba připomenout, že při poslední velké povodni na Labi v roce 2002 tam výška hladiny dosáhla devíti metrů a čtyřiceti centimetrů, tedy ještě o kousek víc.

Kvůli stoupající hladině Labe a zatopení části Drážďan byly v noci na dnešek evakuovány stovky lidí. Část Drážďan je bez dodávek elektřiny a celkem muselo opustit domovy ve městě už přes 1000 lidí. V regionu Saského Švýcarska to bylo dohromady už 11.000 lidí.

Na velkou vodu se nyní připravuje Magdeburk a další města v Braniborsku a Dolním Sasku, kam by měla povodňová vlna dorazit během několika dnů.

Podobně jako směrem na sever na Labi zasáhla v těchto dnech přírodní katastrofa také jižní Německo a Rakousko v povodí Dunaje. Jen v Bavorsku se prý už situace začíná pomalu zlepšovat, například v Pasově dnes obnovili dodávky pitné vody.
V rakouském podunajském údolí Wachau, které leží mezi zatopeným Melkem a Kremží, však tato řeka prozatím neklesá. Deset kilometrů před Kremží dosahovala dnes hladiny 10 metrů a 78 centimetrů, což je jen o dvanáct centimetrů méně než při ničivé povodni v roce 2002.

Naopak těsně před Vídní už Dunaj svůj nejvyšší stav z roku 2002 překonal. Povodňová vlna se teď rychle blíží k rakouské metropoli a očekává se, že nejvyšší hladiny by tam měl tento evropský veletok dosáhnout dnes v noci a zítra.

V Bratislavě se kulminace Dunaje očekává zítra odpoledne a policie již uzavřela zatopené silnice do okrajové bratislavské části Devín. Dopravu tam zajišťuje pouze armáda a Devín zřejmě zůstane několik dnů izolován. Ohroženo je také bratislavské sídliště Petržalka a za svým historickým rekordem dnes odpoledne Dunaj ve slovenské metropoli zaostával jen o několik centimetrů.

Bratislavu má chránit nový systém protipovodňových stěn, který podstupuje první skutečnou zatěžkávací zkoušku od svého dokončení před dvěma lety.

V Budapešti vystoupí Dunaj podle propočtů vodohospodářů na nejvyšší hladinu v pondělí, to je o den déle, než se doposud předpokládalo. Očekává se, že se tam hladina zastaví na 875 centimetrech, ovšem kritický bude už tento víkend.

autor: Jan Bednář
Spustit audio