Jan Bednář: Politika na zimní olympiádě v Jižní Koreji

8. únor 2018

Účast severokorejských atletů na letošních zimních olympijských hrách, které budou v pátek oficiálně zahájeny v jihokorejském Pchjong-Čchangu, se považuje za zásadní diplomatický průlom ve vztazích se Severní Koreou.

Vedle dvaadvaceti severokorejských sportovců bude během vrcholné sportovní soutěže přítomno na 230 dalších členů severokorejské delegace, včetně dvou vysoce postavených politických představitelů: formálně nejvyššího zástupce státu premiéra Kim Jong-nama a sestry severokorejského diktátora Kim Jo-čong, považované za jednu z jeho nejbližších osobních poradců.

Samotný severokorejský vládce Kim Čong-un se ovšem rozhodl těsně před zahájením olympiády ještě naposledy „zaharašit zbraněmi“ a uspořádal ve čtvrtek v Pchongjangu původně neohlášenou velkou vojenskou přehlídku za účasti několika tisíc vojáků, obrněných vozidel a tanků a nejmodernější raketové techniky.

Nejistota?

Severokorejská média o vojenské přehlídce předem nereferovala, pouze několik hodin předem začala televize vysílat vlastenecké pořady. Kim Čong-un se pak objevil spolu s manželkou na červeném koberci při přehlídce vojsk, ale na rozdíl od podobných akcí v minulosti severokorejská televize nevysílala celou akci živě v přímém přenosu, nýbrž ze záznamu.

To svědčí o nejistotě v její organizaci. Političtí pozorovatelé připomínají, že velké vojenské přehlídky se v Severní Koreji obvykle pořádají až v dubnu, a nikoli na začátku února, a že zřejmě došlo narychlo ke změně časového rozvrhu – ještě před oficiální zahájení olympijských her.

Tomu odpovídá i relativně menší počet vojsk, která se přehlídky účastnila, oproti jiným letům a skutečnost, že tentokrát Severní Korea nepředvedla žádnou zatím nevyzkoušenou zbraň.

Olympijské hry v Pchjongčchangu začínají 9. února. Radiožurnál bude odtud vysílat.

Vyvedení z izolace

Velkou pozornost však mezi zahraničními vojenskými odborníky vyvolaly exponáty nejvyspělejší severokorejské mezikontinentální střely nazvané Hwasong-15, která je svou délkou doletu schopna zasáhnout území Spojených států.

Uspořádání vojenské přehlídky v Pchjongjangu v této chvíli se v diplomatických kruzích považuje za jednoznačný políček představitelům Jižní Koreje, kteří se od začátku letošního roku všemožně snaží navázat s vedením Severní Koreje lepší vzájemné vztahy.

Jihokorejský prezident Mun Če-in se však takovým krokem svého souseda zřejmě nenechá zvyklat a v sobotu se sejde s oběma nejvyššími zástupci Kimova režimu, s premiérem i sestrou severokorejského diktátora.

To je ostatně smyslem celého jeho snažení v poslední době – vyvést Severní Koreu z téměř totální mezinárodní izolace a pokusit se navázat rozhovory, které by mohl vést k většímu uklidnění dosud velmi napjatých vzájemných vztahů. Za pokus to určitě stojí, i kdyby se mu to nakonec úplně nepodařilo.

autor: Jan Bednář
Spustit audio