Jan Bednář: Oběti a účastníci bojů v Sýrii a Iráku

28. srpen 2014

Konflikt v Sýrii a Iráku je nám blíž, než bychom si mohli myslet. Mezi militantními islamisty v této oblasti jsou podle střízlivých odhadů stovky občanů západoevropských zemí, kteří bojují spolu s tamními povstalci za islámský stát.

A naskýtá se otázka, jak se tito lidé zachovají, až se jednoho dne vrátí domů a zda nebudou chtít násilně prosazovat své současné představy o politickém a společenském uspořádání i v Evropě.

Americký ministr spravedlnosti Eric Holder nedávno uvedl, že mezi asi sedmi tisíci cizinci, kteří bojují v řadách islámských extrémistů v Sýrii a Iráku, je několik desítek Američanů. Nejméně dva z nich přišli tento týden o život podle zpráv, které nyní prověřuje americká Národní bezpečnostní rada. Pokud se tyto informace potvrdí, můžeme říci, že padli za své náboženské a politické přesvědčení, jakkoli jsou to představy pro nás většinou nepřijatelné.

Americké oběti jsou ovšem na obou stranách konfliktu. Ještě jsme se ani nevzpamatovali z drastických záběrů, které se objevily minulý týden na internetu, kdy se stal obětí islámských extrémistů v Iráku americký novinář James Foley, unesený před dvěma lety v Sýrii – a už je tu výhrůžka další „popravou“.

Čtěte také

Na konci videa, jež obsahuje „stětí“ Jamese Foleyho, drží maskovaný vrah za límec jiného amerického novináře a říká do kamery: „Život tohoto amerického občana, Obamo, záleží na tvém příštím rozhodnutí.“

Tento muž, Steven Sotloff, zmizel v Sýrii loni a stal se, jak vidíme, rukojmím islámských extrémistů.

K zoufalému kroku se ale teď odhodlala jeho matka, Shirley Sotloffová, a natočila na video žádost o jeho propuštění ze zajetí islámských radikálů.

Americký novinář James Foley, který byl před dvěma lety unesen v Sýrii a teď zavražděn extremisty Islámského státu.

Svou žádost o milost pro svého syna adresuje přímo vůdci islámských extrémistů v Sýrii a Iráku Abu Bakrovi al-Bagdádímu, kterého prosí o slitování. Vysvětluje, že její syn Steven odjel na Blízký východ jako novinář, aby referoval o „utrpení muslimů v rukou tyranů“.

„Steven nemá kontrolu nad jednáním americké vlády,“ vysvětluje na nahrávce jeho matka, „je novinář.“ A dodává, že kalif, za něhož se Bagdádí sám označuje, může udělit amnestii.

„Žádám vás, abyste využil své autority a ušetřil život mého syna,“ říká doslova Shirley Sotloffová.

Analytikové nedávají jejímu pokusu moc šancí, ale hodnotí jako velmi moudré, že hovoří k únoscům uctivě. Podle odborníků je to to nejlepší, co se v takové situaci dá udělat. A je to také nesmírně těžké, takto vystoupit.

Úsilí o propuštění rukojmích někdy není marné a v některých případech jsou zajatci propuštěni. Naposledy v neděli byl propuštěn další americký novinář, 45ti letý Peter Curtis po dvou letech v zajetí v Sýrii.

Ve středu, po návratu domů, pak poděkoval všem, kdo mu pomohli.

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.