Jan Bednář: Obamova největší frustrace

11. červen 2014

Za „největší frustraci“ ve svém úřadě prezidenta Spojených států označil v úterý Barack Obama skutečnost, že americký Kongres dosud nebyl schopen se dohodnout na znění zákona, který by efektivně omezil dostupnost střelných zbraní.

Už několik let Obama stále znovu a znovu apeluje na americké zákonodárce, aby zavedli alespoň nějaké kontroly při prodeji, respektive nákupu osobních střelných zbraní, ale doposud se nic takového nepodařilo.

Přitom příležitostí k silné lidské „frustraci“ je neustále dost. Takové případy, které by se ve skutečnosti vůbec nemusely stát, kdyby už dávno americký Kongres určitá omezení schválil, se opakují poměrně často, a právě v úterý došlo k dalšímu takovému krvavému incidentu na jedné americké střední škole.

Zřejmě pomatený čtrnáctiletý mladík poblíž Portlandu ve státě Oregon v jakémsi záchvatu zuřivosti zastřelil pistolí svého spolužáka a pak ještě střelbou poranil učitele a nakonec sám namířil svou zbraň proti sobě a zabil se. Výsledkem jsou tak dva zmařené mladé lidské životy.

Čtěte také

V prosinci roku 2012 otřásl Amerikou ještě mnohem strašnější případ střílení a zabíjení na základní škole v Newtownu v Connecticutu, kde přišlo o život 20 malých dětí.

Tehdy prezident Obama vystoupil s požadavkem, aby Kongres uzákonil určitá omezení při prodeji zbraní a alespoň nějaké kontroly těch, kdo si střelné zbraně nakupují.

Prostě proto, aby se ke střelným zbraním, které mohou velmi snadno zabíjet lidi ve velkém, nemohli tak snadno dostat nejrůznější psychopaté a blázni a vůbec všelijaké psychicky labilní osoby, které pak takovou nebezpečnou zbraň použijí v náhlém záchvatu nepříčetnosti.

Pietní shromáždění k uctění pamítky Emilia Hoffmana, zastřeleného v úterý v Reynolds High School v Troutdale v Oregonu

Žádné takové kontroly při prodeji zbraní ale nakonec zavedeny nebyly, a to i přesto, že střelba ve škole v Newtownu doslova otřásla celou Amerikou. To je něco, co považuje za nepochopitelné i sám americký prezident.

„Proč s tím nic neuděláme?“ ptal se v úterý nevěřícně Barack Obama před novináři v Bílém domě. Od masakru v Newtownu došlo už ve Spojených státech k několika desítkám jiných incidentů, ke střelbě ve školách a na kolejích a na veřejných prostranstvích. – A stále jako by to nic neznamenalo.

Před dvěma lety označil Obama omezení prodeje střelných zbraní ve Spojených státech za svoji nejvyšší prioritu. V Senátu ale neprošel návrh zákona, který měl zavést povinné kontroly osob nakupujících střelné zbraně, a ani další podobné návrhy, například zákaz prodeje útočných automatických zbraní, nezískaly velkou podporu zákonodárců.

To vše se považuje za velkou politickou prohru Baracka Obamy, a jak sám prohlásil po nejnovějším incidentu: „Celá naše země se nad tím bude muset zamyslet.“

autor: Jan Bednář
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.