Jan Bednář: Obama obhajuje dohodu s Íránem

26. listopad 2013

Nejen na mezinárodní scéně, ale i na domácí půdě má americký prezident Barack Obama potíže s tím, aby obhájil dohodu, uzavřenou o víkendu, která má výhledově uvolnit přísné hospodářské sankce uvalené proti Íránu.

Představitelé obou hlavních amerických politických stran, republikánů i demokratů, žádají naopak vyhlášení nových sankcí a kritizují dohodu, sjednanou s Íránem po více než třech desetiletích velkého vzájemného napětí.

Silný odpor proti zrušení sankcí se ozývá i v americkém Senátu, kde má nyní většinu Obamova Demokratická strana. A prezident se tak dostává do obtížné situace, kdy bude muset přesvědčovat i senátory své vlastní politické strany.

Svým způsobem je to pochopitelné. Už v roce 2008, během své předvolební kampaně, sliboval Barack Obama, že hlavní důraz v zahraniční politice bude klást na diplomacii a nikoli na vojenskou sílu. Říkal doslova, že „podá ruku i nepřátelům Ameriky“ a že bude mluvit se všemi představiteli cizích zemí bez předsudků a bez předchozích podmínek.

A jak se zdá, teprve teď nastává to, co sliboval.

Na obhajobu dohody s Íránem Obama včera řekl: „Zkoušíme diplomacii. Nechceme hned vstoupit do vojenského konfliktu. Tvrdá slova a zuřivost jsou politicky snadné, ale nejsou správné z hlediska naší bezpečnosti.“ A dodal:
„Velké úkoly nám zůstávají, ale nemůžeme zavřít dveře diplomacii. Nesmíme vyloučit mírová řešení světových problémů.“

Je užitečné si připomenout, že když na začátku roku 2009 nastupoval Barack Obama do svého úřadu v Bílém domě, měly Spojené státy celkem 180 tisíc vojáků nasazených ve dvou válkách v Asii: v Iráku a v Afghánistánu. Tamní vojenská tažení nemohla skončit jednoznačným vítězstvím Spojených států, i když měla jistě význam v boji s terorismem. Dnes, po nesčetných ztrátách na životech a mnoha letech válečné devastace, jednají Spojené státy s vládou v Kábulu o odchodu svých posledních 15ti tisíc vojáků. Dohoda o tom má být uzavřena do konce roku nebo nejpozději na jaře.

Těžko se proto může někdo divit, že Spojené státy po těchto zkušenostech dávají přednost diplomacii před užitím vojenské síly. A to i přesto, že diplomatická jednání bývají zdlouhavá a často nepřinášejí výsledky.

Obamovi kritikové dnes říkají, že dohoda s Íránem je nevyvážená a že Západ příliš ustupuje. Ale v této chvíli má spíš pravdu britský ministr zahraničí William Hage, který také dohodu vyjednával a včera v britském parlamentu řekl: „Je správné, abychom naplno vyzkoušeli ochotu Íránu jednat v dobré víře.“

autor: Jan Bednář
Spustit audio