Jan Bednář: Německý ministr zahraničí na Ukrajině

13. květen 2014

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier odletěl v úterý na návštěvu Ukrajiny, aby se znovu pokusil přispět k mírovému řešení tamního konfliktu. Na letišti v Kyjevě se setkal s ukrajinským premiérem Jaceňjukem a pak pokračoval do Oděsy, kde se nedávno odehrály zvláště tragické srážky mezi vládními silami a povstalci.

Podle Steinmeiera zůstává nadále situace na mnoha místech Ukrajiny velmi nebezpečná, ale německý ministr zahraničí vyjádřil také naději, že nadcházející jednání u kulatého stolu pomohou nakonec k odzbrojení separatistů a ke zlepšení celkové atmosféry v zemi před chystanými prezidentskými volbami.

První jednání u kulatého stolu by měla začít už ve středu odpoledne v budově kyjevského parlamentu. Oznámila to ukrajinská tisková agentura s odvoláním na parlamentní tiskovou službu.

Jednání u kulatého stolu, která mají přispět k budoucí reformě ústavy, se samozřejmě zúčastní zástupci ukrajinské vlády a také dva bývalí ukrajinští prezidenti, Leonid Kravčuk a Leonid Kučma. Z dostupných informací však zatím není jasné, jak to bude s účastí východoukrajinských povstalců.

Čtěte také

Jak známo, ukrajinská vláda označuje radikální proruské organizace a jejich členy za teroristy a odmítá s nimi jednat. Kyjev připouští pouze jednání s politickými představiteli východu a jihu země a s aktivisty, kteří – jak uvádí – „nemají na rukou krev“. Na první pohled je jasné, že bude asi těžké mezi povstalci takové aktivisty vybrat.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, která se také snaží zprostředkovat jednání mezi oběma stranami na Ukrajině, ohlásila, že rovněž připravuje diskusi u kulatého stolu ještě během tohoto týdne, k níž by se podle OBSE měli připojit i zástupci vzbouřenců. Z dostupných informací ale není zatím jasné, zda se jedná o stejnou iniciativu – tedy že všechny strany připravují jeden kulatý stůl.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier na návštěvě Ukrajiny při jednání s ukrajinským premiérem Jaceňjukem

Další jednání totiž v úterý navrhla i bývalý ukrajinská premiérka Julija Tymošenková, nedávno propuštěná z vězení, která se nyní uchází o prezidentský úřad. Podle jejích představ by se jednání mělo uskutečnit v Doněcku na východě země.

V diplomatickém úsilí o sjednání nějaké dohody či aspoň zastavení bojů mezi oběma stranami na Ukrajině však bude mít jistě velmi důležité slovo Moskva.

Německý ministr zahraničí Steinmeier však doufá, že Ukrajina bude moci obnovit státní autoritu, krok za krokem odzbrojit ozbrojené skupiny povstalců a získat zpět okupovaná území. „Doufám, že bude možné postupně vyklidit obsazené budovy, odzbrojit ilegální skupiny a znovu nastolit monopol státní moci,“ řekl dnes Steinmeier v Kyjevě.

K takovému řešení má ale současný vývoj na Ukrajině ještě hodně daleko.

autor: Jan Bednář
Spustit audio